Финландия и Швеция са отказали да екстрадират заподозрени в тероризъм в Турция

0
33-мата терористи са членове на Фетхуллахистката терористична организация (ФЕТО) и членове на Кюрдската работническа партия (ПКК)
33-мата терористи са членове на Фетхуллахистката терористична организация (ФЕТО) и членове на Кюрдската работническа партия (ПКК) Снимка: Getty Images

Швеция и Финландия, които искат да станат членки на НАТО, не са приели искане на Турция да ѝ предадат 33-ма терористи - членове на Фетхуллахистката терористична организация (ФЕТО) и членове на Кюрдската работническа партия (ПКК)

Това съобщава турската държавна телевизия ТРТ Хабер, цитиран от БТА.

Турция е отправила искане към Финландия да ѝ предаде 12 души, свързани с терористични организации - шестима членове на ФЕТО и шестима членове на ПКК. Същевременно Анкара е поискала от Швеция да ѝ предаде 10 членове на ФЕТО и 11 членове на ПКК.

На тези общо 33 искания за екстрадиция, отправени в съответствие със съдебни решения и доказателства, не е получен положителен отговор.

На 19 от исканията е даден отрицателен отговор, а пет са оставени без отговор, отбелязва телевизията.

В момента продължава процес с искане за екстрадиция на девет души - двама от Финландия и седем от Швеция, посочва телевизията.

Кюрдската работническа партия (ПКК) е разглеждана като терористична организация от Турция, ЕС и САЩ.

Според Анкара движението на живеещия в САЩ ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен стои зад опита за преврат в Турция през юли 2016 г. Движението на Гюлен се разглежда от турските власти като терористична организация - Фетхуллахистка терористична организация (ФЕТО).

Турция изрази резерви към кандидатурите на Швеция и Финландия за членство в НАТО и ги обвини, че оказват подкрепа на ПКК. На неформалната среща на външните министри на НАТО в Берлин през уикенда турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че между съюзниците в НАТО е нужна солидарност по темите на сигурността и Швеция и Финландия трябва да променят позицията си по въпроса, ако желаят да се присъединят към Алианса. Освен това Анкара настоява за отмяна на ограниченията, наложени от двете скандинавски страни за износа на отбранително оборудване за Турция.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ако след петдесет не си харесвате живота, то сипете си още петдесет!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари