Автомобил на водород на студенти от Русе измина 108 километра с кубик гориво

5
Отборът се класира на седмо място в състезанието за енергийна ефективност в Нидерландия
Отборът се класира на седмо място в състезанието за енергийна ефективност в Нидерландия

Отборът се класира на седмо място в състезанието за енергийна ефективност в Нидерландия

Отбор HydRU Racing Team от Русенския университет „Ангел Кънчев“ за четвърти път се включи в състезанието за енергийна ефективност на пътя Shell Eco-marathon. Традиционно студентите участваха в категория градски автомобил, задвижван с водородна горивна клетка. Те премианха успешно техническите прегледи и със своя автомобил HydRU V5 записаха постижение от 108 км. с 1 куб. м. водород. Резултатът ги класира на седмо място сред 37 отбора от 14 държави на пистата TT Circuit Assen в Нидерландия. Победителят в същата категория - нидерландският отбор Eco-Runner Team измина 486 км с 1 куб. м. водород.

От 2015 година до сега студентите от HydRU Racing Team оптимизират механиката, електрониката, аеродинамиката и сигурността на автомобила, с който отборът участва в Shell Eco-marathon. Тази година за първи път те използваха суперкондензатори като буфер на енергия и рекуперация на спирачните апарати, за да превърнат кинетичната енергия в електрическа. Екипът наблегна на 3D сканиране и 3D принтиране, като голяма част от детайлите на колата са създадени в лабораторията на Русенски университет „Ангел Кънчев“.

Високо постижение на отбора в състезанието в Нидерландия е и оценката на техническата комисия за „Най-добре издържана електрическа част на автомобил и окабеляване‘‘.

Стартирахме участието си в Shell Eco-marathon през 2015 г. по студентска инициатива, за да създадем екологичен автомобил. През годините духът на състезанието завладя всички участници в отбора, постигнахме големи успехи, а студентите са амбицирани да виждат реализираните си идеи на пистата. Състезанието им дава ценен опит, който им помага след завършването си да продължават да се развиват във водещи компании в автомобилостроенето“, коментира доц. Иван Белоев, ръководител на отбор HydRU Racing Team и преподавател в катедра „Транспорт“ на Русенския университет „Ангел Кънчев“.

Състезанието ни позволи да обменим опит със студенти от различни държави. Доволни сме от резултата, който постигнахме, но и почерпихме много идеи как да продължим да подобряваме автомобила, така че в бъдеще имаме амбиции да се класираме още по-напред.“, добави Димитър Константинов, докторант в катедра „Телекомуникации“ и участник в отбора.

Щастлива и горда съм да видя постиженията на бъдещите енергийни лидери и иноватори в лицето на HydRU Racing Team. Поздравявам студентите от отбора и техните ръководители за всеотдайната работа и стремежа към по-чисто бъдеще“, коментира Камелия Славейкова, Председател на борда на директорите на Shell България.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    5
    За успокоение на ядосания
    Да бе, блюдолизци и мижитурки му лъскат обувките на нисичкия, но той чий з.....к облизва, че и на друго място сигурно се пуска. А облагодетелстваните с дипломи сигурно му целуват ръчица и те не са малко. Да не би ти да се един от тях?!
  • -5
    4
    Много ядосан
    Абе хора , какъв доцент Белоев. На Белоев доценти му лъскат обувките и града трябва да му целува ръка , четете пък после пишете , излагате се , пък какво ли , това ви е нивото на отговорност !!!!
  • 3
    3
    Въпросче
    Абе, защо доц. Ив. Белюев, не е ли вече професор? Защо го бавят човека, утре професор, а вдругиден академик и достоен наследник на таткото.
  • 6
    2
    Хидроскай
    Това не са само студенти, а преподаватели - асистенти и доценти начело с наш Ванко на татко Ичко бъдещия заместник като реК-Тор. Що пари оскубаха, чет нямат. Всяка година все с тази "каручка" се представят и реклама си правят. Остава да кръстим Водородния Хуни-Верситет.
  • 4
    1
    КОЛКО
    струва един кубик водород ? Кой ще го произвежда и как ? Трябва да разглобят ВОДАТА на ВОДОРОД и КИСЛОРОД ! Учените от Машинно-тракторното училище да обяснят!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари