Край на намалените такси за първокурсници в университетите в Нидерландия

0
Белгия бележи 33% ръст на записаните студенти от България
Белгия бележи 33% ръст на записаните студенти от България

Белгия бележи 33% ръст на записаните студенти от България

Край на ниските такси за обучение на първокурсниците в университетите в Нидерландия, 33% ръст на записаните студенти в Белгия и завръщане на интереса към висше образование в Англия - това са част от акцентите на традиционното есенно изложение "Световно образование", организирано от образователния консултант "Интеграл".

Форумът, в който ще има представители на 44 университета от 15 държави, ще се проведе на 7 октомври, а съпътстващите събития ще се състоят в Пловдив на 8 октомври, в Бургас - на 9 октомври и във Варна - на 10 октомври, пише вестник "СЕГА".

В началото на новата академична година имаме 6% повече записани студенти в университети в чужбина спрямо предходната, отчитат от "Интеграл". Нидерландия, Великобритания и Италия са държавите с най-много записани студенти в края на кампанията, като 51% от настоящите първокурсници са избрали Нидерландия. Университетът по приложни науки във Фонтис, Техническият университет в Айндховен и Университетът по приложни науки в Хага са трите най-предпочитани учебни заведения там. След първите три в топ десет на дестинациите се нареждат Белгия, Германия, България, Франция, Австрия, Швеция, Гърция.

Кандидат-студентите в чужбина продължават да започват избора си с минимум две целеви държави. Номер едно в комбинациите е Нидерландия-Белгия (38%), следвана от Нидерландия-Великобритания (22%), Нидерландия-Германия (14%), Нидерландия-Италия (12%) и Германия-Австрия (5%). Лидери по интерес са специалностите бизнес и мениджмънт, компютърни науки, арт и дизайн, следвани от инженерни науки, икономика, медии и комуникации, право, политика и международни отношения, психология, маркетинг и реклама. Част от академичните програми са и специалности, свързани с изкуствения интелект. Съществуват комбинации като изкуствен интелект (ИИ) и когнитивни науки в Нидерландия, както ИИ и компютърно инженерство в Нидерландия и Италия на английски език. Програми, свързани с ИИ се предлагат и в Австрия, и в Германия.

Консултантите наблюдават спад във възрастта, на която учениците и техните родители се обръщат към образователен консултант за първи път - още в началото на 10. клас, когато им предстои избор на профил в училище, който понякога е определящ за приема в университет в чужбина.

Нидерландия

Нидерландия продължава да е №1 в интереса на бъдещите студенти в чужбина. "Проблемът с квартирите оказва повече влияние върху родителите, отколкото върху учениците. Нарастващият брой студенти в страната, голямото търсене и недостигът при предлагането водят и до изкуствено увеличение на цените в частния сектор, което води до планиране на по-висок бюджет за жилище", казват консултантите. По думите им цените в отделни градове са скочили със 100-150 евро, като в Амстердам, Ротердам и Айндховен някои квартири достигат до 1100 евро месечно. "От следващата година таксата за обучение ще бъде 2530 евро на година и се очаква да отпадне намалението с 50 на сто за първокурсници. Намаляват се нужните часове работа на месец за получаване на финансиране от държавата - от 56 на 32 часа", посочват още от "Интеграл".

Великобритания

Интересът към висше образование във Великобритания постепенно се завръща. Въпреки по-високите такси след Брекзит, безапелационното качество на обучението в британските университети отново печели вниманието на кандидатите. С 20% е по-висок интересът към страната спрямо септември 2022 г. Нарастване има и при заминалите да учат там тази есен. Желаните специалности са в сферите икономика, финанси, компютърни и инженерни науки, криминология. За Оксфорд и Кеймбридж кандидатури подготвят ученици с интерес към инженерство, право и икономика и мениджмънт. Кандидатите са от София и Пловдив - от частни училища (Американски колеж, Частна профилирана гимназия Класик, Пловдив) и от държавни (91-а НЕГ и СМГ).

Италия

Италия е държавата с най-висок ръст на кандидатурите за тази година. Успехът на тази дестинация се дължи на програмите на английски език в най-търсените специалности, на престижните европейски университети и на достъпна издръжка. В държавните университети таксите варират от 900 до 4000 евро за бакалавърска програма в зависимост от доходите на семейството, което дава възможност на студенти с по-ниски доходи да се обучават на по-ниска годишна такса.

Белгия

Белгия се определя като втората изгряваща звезда сред предпочитаните държави, тъй като бележи висок ръст от 33% повече записани студенти спрямо предходната кандидатстудентска кампания. Освен за бакалавърски програми, страната е привлекателна и за търсещите обучение в степен магистър, където таксите за обучение са между 1092 и 4000 евро на година. Таксата за обучение в бакалавърските програми е 1092 евро и по-ниските такси за общежитие привличат все повече български студенти към тази дестинация.

Германия и Австрия

Тази година предпочитанията за обучение на английски език в Германия се насочват и към частните университети в страната, където разнообразието от програми е по-голямо и с повече практическа насоченост. Сред някои от програмите, в които ще се обучават българските студенти от тази есен, са психология, медицинска химия и биология, наука за земята и устойчиво управление на екологичните ресурси, филмово изкуство и анимация. В Австрия предпочитан е Икономическият университет във Виена, където най-голям интерес има към "бизнес и икономика". Приемът в програмите на английски език там е чрез селекция и има ограничен брой места.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари