Знаете ли колко са всичките пари на света?

0
Колко струват всички банкноти и монети, събрани на едно място?
Колко струват всички банкноти и монети, събрани на едно място?

Някога запитвали ли сте се колко точно пари има на света?

Отговорът не е съвсем еднозначен, като се има предвид, че под парична стойност вече се подразбира нещо, което е много повече от монетите и банкнотите кеш, пише tocka.com, цитирано от БЛИЦ.

Първото, което обаче ни идва наум като кажем пари, е кешът, това е наречено от икономистите "МО". Всички банкноти и всички монети на света, събрани на едно място днес, биха стрували 5 200 милиарда долара.

Количествата пари, които се наричат "М1", включват освен кешовите, но и всички пари, които се намират по сметки в банките. Това са парите, които държите на сметка и можете да ги вземете, когато поискате. Тези пари по света са двойно повече от монетите и банкнотите. В тази категория те са на стойност 25 000 милиарда долара.

В категорията "М2" икономистите поставят всичко от "М1" плюс всички други малки и краткосрочни спестявания по света. Те стигат зо 60 000 милиарда долара.

Накрая има и категория "М3", в която се добавят всички дългосрочни влогове, инвестиции и другите видове влогове. Те са на стойност 80 900 милиарда долара.

Източник: БЛИЦ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари