Знаете ли какво означава синдрома на "раздрусаното бебе"?

0
Синдромът на раздрусаното бебе е особена форма на малтретиране
Синдромът на раздрусаното бебе е особена форма на малтретиране

Синдромът на раздрусаното бебе е особена форма на малтретиране. 

Травмата се получава от насилствено раздрусване. Извършителят губи контрол и силно разтърсва бебето в продължение на 5-20 секунди. Механизмът на травмата е специфичен  и тя не може да се получи случайно, обясняват специалисти, предаде Обекти;
Отговор на 7 най-често задавани въпроса дава френският педиатър проф. Мишел Руси, професор към университета в град Рен, консултант на апелативния съд.

Как се случва

Най-често се случва с бебета на няколко месеца (обикновено те са под 6 месеца, но може и да са по-големи - до 2 години). Причината е, че плачат много и изнервят родителите си.
На тази възраст детето не държи стабилно главата си, защото мускулите на вратлето  все още не са укрепнали.   
Изнервеният възрастен разтърсва силно бебето назад и напред. Вратът не издържа на резките движения. Това нанася травма на шийните и на гръбначните прешлени, и има необратими, често фатални последици.

Травмата може ли да се получи неволно при игра

Не. Не е същото. Проучвания сочат, че подхвърлянето на бебето във въздуха при игра (което също не се препоръчва) и хващането му, не води до подобно отмятане на главата, нито е със същата сила. Доказано е, че при игра никога не се получават травми, подобни на тези при раздрусване.
Важно е игрите да са съобразени с възрастта на детето и то да не „лети“ на самолетче, преди да започне стабилно да си държи главата.
Разтърсването е съзнателен акт. То не може да бъде причинено при игра или от несръчност на някой от възрастните в ежедневието.

Какви са най-честите обстоятелства  

Обикновено плачът на бебето е причина за гняв, загуба на контрол от страна на възрастния. Той взема бебето и го разтърсва, за да го накара да млъкне.
Травмата не се дължи на падане от легло, стол или от маса за повиване, при които също може да има нараняване на черепа, но последиците не са същите.
При синдрома на "разтърсеното бебе" само няколко минути,  дори и едно тръскане е достатъчно, за да причини непоправими поражения.

Източник: ОБЕКТИ.бг
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари