Тодор Кантарджиев: Семействата, които чакат бебе, да се ваксинират срещу коклюш

1
Възрастните, ваксинирани преди години, които кашлят леко около детето, също могат да бъдат преносители на инфекцията
Възрастните, ваксинирани преди години, които кашлят леко около детето, също могат да бъдат преносители на инфекцията Снимка: БГНЕС / Архив

Възрастните, ваксинирани преди години, които кашлят леко около детето, също могат да бъдат преносители на инфекцията

Въпреки че сме извън пиковия сезон на зимните инфекции, се наблюдава ръст на случаите на коклюш. Професор Тодор Кантарджиев разясни в интервю, публикувано от OFFNews защо е така и как да се предпазим.

Защо коклюшът се появява през лятото?

"Коклюшът е лятна инфекция", обясни проф. Кантарджиев. "Това е причината да наблюдаваме ръст на случаите през летните месеци."

Какви са най-важните мерки за предпазване?

"Най-важната мярка е ваксинацията", категоричен е проф. Кантарджиев. "Ваксинирането на семействата, които очакват бебе, е от ключово значение. Баби и дядовци, които ще се грижат за новороденото, също трябва да се ваксинират. Ако това не е възможно, родителите трябва да се погрижат детето да е само с майка си до поставянето на първата ваксина за коклюш на два месеца след раждането. Коклюшът е особено опасен за новородените."

Препоръчително ли е бременните жени да се ваксинират?

"Лично аз смятам, че е най-добре жените да се ваксинират, когато планират бременност", каза проф. Кантарджиев. "Ваксината е напълно безопасна за бременни, но поради психологически причини, някои жени се страхуват, че ваксината може да е причината за евентуални проблеми с бременността, раждането или детето."

Колко траен е имунитетът, създаден от ваксината?

"Хората, ваксинирани в детска възраст, до известна степен са защитени", поясни проф. Кантарджиев. "Ако заболеете от коклюш, болестта ще протече по-леко. Няма да имате тежките пристъпи, които могат да доведат до мозъчен кръвоизлив."

Възможно ли е мутация на бактерията, причиняваща коклюш, и ваксината да стане неефективна?

"Това е невъзможно", заяви проф. Кантарджиев. "Ваксината се прилага масово от над 100 години. През последните 20 години тя е претърпяла промяна, за да се намали болката при поставяне."

Как да разпознаем коклюша?

"Ако дете кашля повече от 10 дни, има пристъпи по 10-30 пъти на ден, свързани със затруднено дишане и звук, наподобяващ магарешки рев, или по време на пристъпа му тече кръв от носа или повръща, за мен е ясно, че става въпрос за коклюш", каза проф. Кантарджиев. "Възрастните, ваксинирани преди години, които кашлят леко около детето, също могат да бъдат преносители на инфекцията."

Как се лекува коклюшът?

"При ранно диагностициране и прием на макролиден антибиотик, пристъпите на кашлица ще се прекратят за седмици, а не за месеци", обясни проф. Кантарджиев. "Лечението е ефективно."

Вярно ли е, че извеждането на децата нависоко помага?

"Това е известно отпреди 80 години", каза проф. Кантарджиев. "В София децата с коклюш се извозваха на летище "Божурище", за да се издигнат на няколко хиляди метра над Софийското поле. Тази практика е ефикасна за премахване на остатъчната кашлица."

Как се обяснява този ефект?

"Разреденият въздух и промяната в атмосферното налягане влияят на центъра на мозъка, раздразнен от токсина на коклюшната бактерия. Това води до трайно изчезване на остатъчната кашлица"

"Магарешко мляко" ... Легенда или има нещо вярно?

"Магарешкото мляко е абсолютно измислена история", категоричен е проф. Кантарджиев. "Добре, че в наши дни не препоръчват магарешки тръни при коклюш."

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    6
    До моето име
    С тези изразни средства е видно че вече не си за такава работа.Прегряла си или прегрял отдавна?Време ти е за пенсия и то отдавна.
  • 0
    5
    Моето име
    Не ме бъркай със сестра си и жена си - аз съм българка. Освен това отдавна работя неща, които не са за твоя акъл и получавам съответното заплащане. Това е просто спомен от младите години, когато за кратко се занимавах със запуснати чавета и смърдящите им майки от твоя етнос.
  • 1
    4
    До моето име
    Нещо което не вреди не пречи.Гледам по юнашко мляко залитат и налитат доста сестри,въпроса е какви и кои сестри? Поемат го с мляскане и ръмжене според фазата.При всички положения измива май гърлото. Важното е преди озгълтване на юнашкото мляко от коя доилна дупка излиза защото за поемащата е някой път от значение.Така де,аромати разни и кал...
  • 0
    3
    Моето име
    Точния, сигурно и са те рязали с бръснарско ножче и после са те осолявали с морска сол...помашко - мангустанските суеверия са неизброими. С някои от тях се срещнах в Детско кърмаческо отделение, докато учех за детска сестра, но със сигурност има още много. Може и юнашко мляко да си пил я от тати, я от бати. Сто на сто помага за нещо, нали?
  • 4
    2
    Точен
    Като дете съм пил магарежко мляко и не само ас всички мой комшийчета които бяхме тогава по на 10/12 години истината е че помага .
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ако след петдесет не си харесвате живота, то сипете си още петдесет!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари