Знаете ли, че сапунът вреди на кожата

1
Предлагаме няколко аргумента, които ще ви убедят в това твърдение
Предлагаме няколко аргумента, които ще ви убедят в това твърдение

Някои хора отказват да използват всякакви препарати за почистване на кожата, включително сапуни и продукти за почистване на лицето.

Те твърдят, че по този начин кожата им се изчиства и дори се спасяват от упоритото акне.

Все пак не е разумно да изпадате чак до такива крайности. Няма научни доказателства, които да показват, че отказът от всякакви средства за почистване на кожата помага на състоянието ѝ. Има обаче редица доказателства, че сапунът може да ѝ навреди, пише Tialoto.bg.

Предлагаме няколко аргумента, които ще ви убедят в това твърдение.

1. Нарушава киселинната мантия на кожата

За да бъде кожата здрава, е важно да запазите баланса на киселинността ѝ, като поддържате нейното pH между 4 и 6,5. Невидимата киселинна мантия е защитен киселинен филм върху повърхността на кожата, който се образува от мастните жлези.

Този слой действа като бариера срещу вредни патогени като бактерии, вируси и замърсители, като предотвратява навлизането им в кожата.

Абразивните свойства на сапуна променят рН на кожата, дразнят защитната мантия и причиняват пробиви в нея. Това обикновено води до развитие на различни кожни проблеми.

2. Изсушава кожата

Това е известен страничен ефект от използването на сапун. Въпреки че ефективно отстраняват замърсяванията, сапуните също така са склонни да лишат кожата от липидите ѝ, които служат за бариера, което влияе върху хидратацията. Това води до суха кожа.

В дългосрочен план честото използване на сапун може да ускори увреждането на кожата и да причини бръчки.

3. Нарушава структурата на кожата

Най-външният кожен слой е отговорен за регулирането на защитната бариера. Слоят се състои главно от мъртви кожни клетки.

Проучванията показват, че редовното измиване със сапун и вода може да промени структурата на роговия слой. Всъщност използването на сапун дори само за седем дни може да наруши защитната бариера на кожата и да повиши нивата на рН на повърхността ѝ.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Женското "НЕ СЕ СЪРДЯ" е като зъболекарското "НЯМА ДА БОЛИ!"

Харесай Дунавмост във Фейсбук