"Златният" паркинг, който ще спаси Русе

3
Схемата много прилича на онази на Капитан Андреево
Схемата много прилича на онази на Капитан Андреево Снимка: Dunavmost

Общината тихо обяви скоростен конкурс за частен монополист, който да държи 30 години буферен паркинг преди града.

Без показани изчисления за разходи и приходи местната власт дава терен 160 декара и срещу под 1 млн. лв. приход годишно. Строителството на обекта едва ли ще струва много над 10 млн. лв., но общината абдикира от опцията да го изгради сама, пише Капитал.

Огромни опашки на границата, дълги часове чакане, задръстени от тирове улици на Русе.

Вече месеци тапите основателно раждат обществено недоволство и затова общината въведе две временни мерки - отбиване на камионите във вътрешността на страната и промяна на движението на основния булевард преди Дунав мост. Но това не е достатъчно. "Това решение на проблема е временно до изграждането на буферен паркинг в Русе", каза пристигналият на специално посещение през август служебен вътрешен министър Иван Демерджиев.

Идеята дойде от кмета на Русе Пенчо Милков, беше съгласувана с областния управител Анатоли Станев (ИТН) и приета от общинския съвет в края на юли. Нуждата от паркинга е безспорна. Според зам.-министъра на транспорта Николай Найденов: "През юли се гласува на Национален междуведомствен съвет обща политика по отношение на изграждане на буферни паркинги, които да бъдат професионални и да позволят през контролирано пропускане и софтуерно изграждане на опашки товарните автомобили да бъдат контролирани и това да не натоварва националната транспортна мрежа."

Проблемът в Русе е в избраната схема, която много прилича на онази на Капитан Андреево. А тя е напреднала - общината до дни ще избере частна фирма, която да купи правото за строеж, като идеята е тя да построи паркинга срещу разсрочено плащане на 18 млн. лв. и да го управлява заедно с прилежащите магазини, тоалетни и контролно-пропускателен пункт. Това ще е в продължение на 30 години, след което паркингът ще стане общинска собственост.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    13
    Гост
    Паркинзи има, ама платени. Една табела Паркирането забранено на пътя и солиден полицейски контрол за спазването й.
  • 0
    12
    Гост
    Следващият мост да е при Добрич.
  • 0
    11
    Гост
    И защо старото летище на Мечка да не се ползва за паркинг? Точно до пътя Русе-Бяла е.
  • 4
    10
    Колосална простотия!
    И с какво ще помогне този буферен паркинг? Абе какво стана с ферибота? Инфраструктура си има, всичко. 10 курса по 10 камиона дневно все си е нещо. Ама Дунав бил нисък - е нямате ли драги там да копаят, да правят воден път.
  • -2
    9
    Алооо,
    каква вина имат превозвачите, че и допълнително да плащат за това, ЧЕ ПОЛИЦАИТЕ НА МИТНИЦАТА СА МАЛКО. МЕРАЦИТЕ СА, ДА СЕ НАПРАВИ ПРОБЛЕМ, ТА ДА ИМА ВТОРИ МОСТ! На 100 места се вписват едни и същи данни!? Малко ли пари плащат по пътищата, че допълнително някой на техен гръб да си пълни гушата! Оправете си преминавате през границата! Променете стила на работа! Друго не трябва! Та това е вътрешна граница в ЕС! ЗАБРАВИХТЕ ЛИ! И на втория мост работата ще е като на първия...
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Какви са сезоните в България?
- Агне, таратор, риба, прасе.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари