"Златната гъдулка" събра русенци с духа на българския фолклор!

0

Днес, Паркът на младежта в Русе се превърна в сцена на 46-я фолклорен събор „Златната гъдулка“.

Кметът Пламен Стоилов приветства всички участници в тазгодишното издание и им пожела успех в представянето им. „Фолклорът е този, който е съхранил българския дух, който ни е запазил през вековете и ни е дал самочувствието да се наричаме българи“, допълни още кметът. На публиката пожела прекрасни моменти по време на събора, който да остави приятни спомени във всеки един от тях.

През целия ден стотици русенци се наслаждаваха на прекрасните танцови и музикални фолклорни изпълнения. Над 500 участници, общо 68 индивидуални изпълнители и фолклорни групи от Русенска област, от които 241 изпълнители на изворен фолклор и 45 – на обработен, представиха своите уникални изпълнения. В обедните часове се проведе традиционния обеден концерт с участието на артистите от Фолклорния танцов театър „Найден Киров“. Те дадоха старт и на голямото празнично хоро, в което се включиха много русенци, носещи в сърцето си българската народна музика.

Не е лека задачата на журито, което в края на деня трябва да обяви кой ще отнесе специалния приз „Златната гъдулка“ и кои са най-добре представилите се участници, които ще получат парични награди. Доц. д-р Николай Ненов, етнолог – директор на РИМ – Русе, проф. д-р Горица Найденова, етномузиколког – преподавател по фолклор в НМА „Проф. Панчо Владигеров“ и доц. д-р Веселка Тончев ще оценяващо изпълненията на участниците. Организаторите са подготвили и специални грамоти за всички, включили се в събора.

 В рамките на фестивала се проведе и регионален етап от селекцията за участие на съставите и изпълнителите от Област Русе в 11-тия Национален събор на българското народно творчество – Копривщица 2015.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари