Животновъди блокират ключови пътища днес

0
Овцевъди и козевъди излизат на национален протест
Овцевъди и козевъди излизат на национален протест Снимка: Кросс / Архив

Овцевъдите и козевъдите от днес започват безсрочни национални протести, съобщава БНР.

Те настояват за оставката на заместник-министъра на земеделието Цветан Димитров и на двама директори на дирекции в министерството, отговорни за приемането на Наредба 3 за директните плащания, която беше отменена от съда в частта, касаеща бранша.

Отговорните институции реагираха на другото основно искане на националния протест, ден преди започването му. Държавен фонд "Земеделие" обяви, че отпуска 8 милиона лева за стопаните на овце и кози, които изпитват затруднения заради ниската изкупна цена на млякото. Животновъдите поискаха държавна помощ от най-малко 20 лева на животно, която да компенсира загубите на фермерите от срива в изкупните цени на млякото.

Над 1 милион лева се отпускат на фермерите от Ямболско, които не могат да продават овче мляко заради чумата по животните, решиха още във фонда. Помощта се равнява на 25 лева на животно.

Вчера фермери от Боляровска община, Ямболско, затвориха пътя към селата Шарково, Крайново и Странджа, в опит да  попречат на ветеринарните специалисти да умъртвят близо 2000 преживни животни, заради наличието на чума в региона.

Първият протест на животновъдите заплануван за 11 часа на главния път София - Варна, на разклона за великотърновските села Арбанаси и Шереметя.

Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация, заяви:

"Участие са потвърдили над 1500 овцевъда и козевъда. Ще покажем, че ние не сме доволни. Ние не искаме да търпим повече това положение на една безтегловност на сектора." 

Източник: БНР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари