Жива охрана и камери пазят демонтираните паметници на Ленин и Георги Димитров в Русе

0
Готова ли е Община Русе да предостави тези паметници на частен инвеститор, пита Мариан Димитров
Готова ли е Община Русе да предостави тези паметници на частен инвеститор, пита Мариан Димитров Видео: Русе Медиа

Готова ли е Община Русе да предостави тези паметници на частен инвеститор, пита Мариан Димитров

След почти 8 години, паметниците на Ленин и Георги Димитров в Русе отново са на дневен ред. На сесията вчера, след питане на Мариан Димитров, стана ясно, че двата монумента са прибрани на сигурно място и се пазят от жива охрана и са под постоянно видеонаблюдение от 2000 г.

Причината да се заговори отново за тях е желанието на бизнесмена Любен Рабчев, заявено през 2014 г., да ги получи и да се погрижи тези соц символи да станат част от негов парк, който да привлича гости и туристи. Преди две години случайно попаднахме на паметниците на Ленин и Георги Димитров, но информацията, получена за тях тогава, бе доста семпла, информират от Русе Медиа.

Заснетият от екипа на медията материал обаче породи въпроси – защо в главата на Ленин има изрязана дупка, а такава няма при Георги Димитров?

Обясненията отпреди две години са от хора, присъствали на демонтажа на двата паметника. Възможно е информацията да не е напълно точна, но това разказаха те неофициално.

Двете фигури са излети от бронз, като Ленин е правен от руски специалисти. Във вътрешността на фигурата има специално скеле от метални греди. Предназначението му е да държи фигурата в стабилно изправено състояние и да не позволи тя да се смачка под собствената си тежест. Най-любопитното е, че в главата на Ленин е имало и специална златна плочка. За да не бъде открадната след демонтажа на паметника, мястото е било изрязано, а златната плочка би трябвало и до днес да се съхранява някъде в сградата на общината на отговорно пазене, споделиха тогава хора, които лично са участвали в манипулацията.

Целта на златото е била да даде по-добра контактност за привличане и отвеждане на мълниите и светкавиците при буря, т.е. своеобразна гръмоотводна система. Плочката е била свързана със стоманено въже, което е преминавало през вътрешността на фигурата и през гредите и е стигало в основата на постамента.

За разлика от Ленин, Георги Димитров е правен от наши специалисти, макар и по руска технология, но в неговата конструкция такава златна плочка, не е открита. Затова пък бронзът, от който е изработен, е бил достатъчно рядък и скъп. Затова предишната общинска управа е решила да използва паметника като донор на материал за ремонтно-възстановителни дейности, свързани с шадравана пред Историческия музей. При реставрацията на фигурите в шадравана е констатирано, че липсва едното морско конче. Трябвало е да се направи калъп и да се отлее наново фигурата му, но е липсвал основният материал със свойствата, патината и спецификата на останалите бронзови елементи от шадравана.

Затова е било решено да се отреже парче от долната част на фигурата на Георги Димитров, което да бъде претопено и да се използва за отливането на елемент от шадравана.

От отговорите на Общината вчера, свързани със съдбата на двата паметника, става ясно, че те са на съхранение, не е разглеждано искането от 2014 г. на бизнесмена да ги получи, не е мислено в посока да се ползват за създаване на Алея на социалистическото изкуство в Русе. Така за момента единственият паметник на Георги Димитров в Русенска област си остава този в Новград. Той все още привлича туристи, които идват специално да го видят и да се снимат с него.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    11
    До Полуръст Путин
    На вниманието на полуръст Путин,СПЕШНО:бул. „Тутракан“ 20, 7003 Източна промишлена зона, Русе ЦПЗ - телефон 082845379 www.cpz-rs.org Нужен е спешен преглед и консултация за помощ.В случай на нужда извън работното време директни обаждания се приемат на 112 / преди на 150 и в спец.случай на 166 / Успех
  • 5
    10
    Само искам да Знам
    Къде е статуята на Райчо Николов която беше поставена в парка на младежта срещу подхода към музея на транспорта"каменните стълби".Къде изчезна статуята на "Момиченцето със стомната" от лесопарка ,беш над чешмата.Въпросната златна плочка или топка за която всички знаем от години да не е записана с произход ".............изделие или част от конструкцията от жълт или червеникав метал" ??? Така де...по протокол.Не вярвам да са викали вещо лице или специалист от "Здравко Чампоев".
  • 3
    9
    Сашо
    Браво на Рабчев ! Идеята е много добра. Ще спаси архитектурните паметници, които независимо кога са построени и кого величият, са историческа ценност. Може би и са лични мотиви, но това е без значение. Важно е паметниците да се съхранят. От доста години са захвърлени в разсадника на Паркстрой!
  • -11
    8
    Полуръст путин
    Няма никаква охрана.Аз лично няколко пъти съм пикал на тях.На Димитров повече,щото е антибългарин и съветска подлога.Сега искам да се изсера на кратуните им.
  • 11
    7
    До Иван
    Ами нали се демонтирани Бе Глави УмНа..... Демонтаж не е разрушение или съвукопление....
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари