Жителите на село Пиргово отдавна са изгубили надежда, че ще имат централна канализация

1
Дворовете в малките населени места в община Русе са осеяни със септични ями
Дворовете в малките населени места в община Русе са осеяни със септични ями

Хората в село Николово също чакат канализация

Над 90% от българите живеят в собствени жилища, повечето двустайни и тристайни, построени преди 1990 година. Това показват данни на НСИ. Не е изключение под един покрив да съжителстват три поколения. Има обаче съществена разлика в битовите условия на домовете в градовете и селата. Оказва се, че само 39 на сто от домакинствата по селата са с централна канализация, информира БНТ.

Села с модерни стадиони, спортни зали и обновени читалища, но без канализация. Дворовете са осеяни със септични ями, хората се оплакват от чести токови удари, от липсата на банкомати и аптеки. Такава е картината в много от малките населени места в община Русе. А според Националния статистически институт 27 % от жилищата в страната се отопляват с централно парно или газ. Това обаче не важи за Видин. Въпреки че на места в града има изградени топлопроводи , парното никога не е пускано. Битовите неудобства обаче отстъпват място пред финансовите, защото разходите на домакинствата отново изпреварват доходите.

В русенското село Пиргово живеят 2 000 души. Хората отдавна са изгубили надежда, че някога ще имат централна канализация. Затова са се научили да пестят водата.

Николай Петков: "В 21 век пестиш от къпане, от пране".

Ани Расел: "Колкото се може по-малко вода да се разходва, да отива в ямата".

В двора на Николай Петков засега септичните ями са три:

"Има много подпочвени води и ямите не могат да бъдат дълбоки и се налага често да ги почистваме, което трябва да даваш и средства. Без канализация е много дискомфортно".

Хората в село Николово също чакат канализация. Проектът е изготвен преди 20 години.

"Ние не можем сами да кандидатстваме по европроекти. Много години са лъгани хората, че ще имат канализация, но нищо не е направено", каза Златан Ванев – кмет на с. Николово.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    2
    СкъсанЛявЧервенШушон
    Ами след като сме руска колония и членството ни в ЕС е по-скоро символично и канализациите ще са с малък процент като в Русия.
  • 3
    1
    Милев
    И вашите села ще разкопая, цървули
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари