Жилищните кредити в левове достигнаха рекордно ниска цена

0
Жилищните кредити в левове достигнаха рекордно ниска цена

Жилищните кредити в левове достигнаха рекордно ниска цена, сочи статистиката на БНБ. Годишният процент на разходите (ГПР) по тях през април достигна ниско ниво от 7,51%. Подобен спад не е бил отчитан никога от 2007г. насам, когато централната банка започва да води статистика за този показател.

ГПР представлява сумата на направените разходи по кредита като лихви, такси и комисионни.

Специалисти очакват тенденцията за намаляване цената на заемите за домакинствата да се запази и в бъдеще. По-евтините жилищни кредити в левове от тези в евро предизвикват засилено търсене на заеми в родна валута, информира в. "Труд".

Цените на кредитите в евро също отчитат спад от началото на годината. През април жилищните заеми в евро са поевтинели с 0,34 процентни пункта и са били 7,69%.

На годишна база заемите за жилища в левове са станали по-евтини с 0,22 процента пункта, а тези в евро- с 0,33.

Цената на потребителските кредити в левове остава стабилна през последните две години и е към 13%. През есента на миналата година потребителските заеми поскъпнаха, като през декември бяха отчетени най-високите им нива от 13,68%. Оттогава насам ГПР по този вид вид кредити спада и през април достига 12,64%. На годишна база обаче се регистрира увеличение от 0,40 процентни пункта.

При потребителските кредити в евро също се отчитат колебания в цената им. Средно ГПР при тях се задържа на нива от 11%. От началото на година се забелязва поевтиняване, но то е в скромни размери - от 10,98% през януари на 10,83% през април. За периода април 2013 г. - април 2014 г. обаче разликата е по-различима. За това време потребителските кредити в евро са поевтинели с 0,50 процентни пункта.

Спадът на цените на заемите е предизвикан от слабото им търсене и големите количества свободен паричен ресурс у банките. Това пък води след себе си поевтиняване на депозитите , като средно лихвата по тях е 3,31%.

Доходността на срочните влогове за април остава на стабилните си нива от март. Лихвата на новооткритите през този месец краткосрочни депозити в левове е 3,31%, а на тези в евро-3,14%. Доходността е спаднала с над 0,60 процентни пункта за една година.

Източник: Econ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари