Жертвите на земетресението в Тайван станаха 7

0
Трима от загиналите са били смазани от падащи камъни на хълм
Трима от загиналите са били смазани от падащи камъни на хълм Снимка: БТА

Трима от загиналите са били смазани от падащи камъни на хълм

Най-малко 7 души са загинали, а повече от 700 са ранени от мощно земетресение в Тайван, което повреди десетки сгради и предизвика предупреждения за цунами, които достигнаха Япония и Филипините, преди да бъдат отменени, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

Длъжностни лица заявиха, че земетресението е било най-силното, разтърсвало острова от десетилетия, и предупредиха за още трусове през следващите дни.

"Земетресението е в близост до сушата и е плитко. Усетено е в целия Тайван и на крайбрежните острови", заяви Ву Чиенфу, директор на сеизмологичния център на Централното метеорологично управление в Тайпе.

Изглежда, че строгите строителни разпоредби и широката обществена осведоменост за бедствията са предотвратили голяма катастрофа за застрашения от земетресения остров, който се намира близо до пресечната точка на две тектонични плочи.

Ву заяви, че земетресението е било най-силното от септември 1999 г., когато земетресение с магнитуд 7,6 по Рихтер отне живота на около 2400 души и стана най-смъртоносното природно бедствие в историята на острова.

Земетресението с магнитуд 7,4 по Рихтер в сряда стана малко преди 8:00 ч. местно време, като Геоложката служба на САЩ (USGS) определи епицентъра на 18 км южно от тайванския град Хуалиен, на дълбочина 34,8 км.

Трима души от група от седем души, които рано сутринта се разхождали по хълмовете около града, са били смъртоносно смазани от разлюляни от земетресението камъни, съобщиха официални лица.

Отделно от това шофьорите на камион и лек автомобил са загинали, когато превозните им средства са били ударени от падащи камъни, а друг човек е загинал в мина.

Националната противопожарна агенция съобщи, че всички смъртни случаи са настъпили в окръг Хуалиен и че досега 736 души са били ранени при земетресението.

Социалните медии бяха залети с видео и снимки от цялата страна, на които се вижда как сградите се люлеят при земетресението.

"Всичко се тресеше силно, паднаха картините на стената, телевизорът ми и шкафът за алкохол", разказва един мъж от Хуалиен пред телевизионния канал SET TV.

По местната телевизия бяха показани драматични кадри на многоетажни постройки в Хуалиен и на други места, които се накланят след края на земетресението, а склад в град Ню Тайпе се срутва.

Кметът на града заяви, че повече от 50 оцелели са били успешно извадени от руините на постройката.

Местните телевизионни канали показаха булдозери, които разчистваха скалите по главния път към Хуалиен - крайбрежен град с около 100 000 души, разположен в планините и откъснат от света заради свлачища.

Основните пътища, водещи до града, преминават през обширна поредица от тунели - някои от тях са дълги километри - и според официални лица много хора и превозни средства могат да останат в капан.

"Трябва внимателно да проверим колко хора са в капан и бързо да ги спасим", заяви пред репортери в Хуалиен новоизбраният президент и настоящ вицепрезидент Лай Чинг-те.

Президентът Цай Инг-уен призова местните и централните правителствени агенции да се координират помежду си и заяви, че военните също ще окажат подкрепа.

Първоначално властите в Тайван, Япония и Филипините издадоха предупреждения за цунами, но около 10 ч. сутринта Тихоокеанският център за предупреждение за цунами съобщи, че заплахата "до голяма степен е преминала".

В тайванската столица метрото за кратко спря да работи, но в рамките на един час възобнови движението си, а жителите получиха предупреждения от началниците на местните райони да проверят за изтичане на газ.

Тайван редовно е засегнат от земетресения, тъй като островът се намира в близост до пресечната точка на две тектонични плочи, докато близката Япония преживява около 1 500 труса всяка година.

От другата страна на Тайванския проток потребителите на социалните медии в източната китайска провинция Фуджиан, която граничи с Гуандун на юг, и на други места заявиха, че също са усетили силни трусове.

Жителите на Хонконг също съобщават, че са усетили земетресението.

Китай, който претендира, че самоуправляващият се Тайван е ренегатска провинция, "обръща голямо внимание" на земетресението и "е готов да предостави помощ при бедствия", заяви държавната информационна агенция Синхуа.

Производството в Тайванската компания за производство на полупроводници - най-големият производител на чипове в света - беше прекъснато за кратко в някои заводи, съобщи служител на компанията, а работата на строителните площадки за нови заводи беше спряна за деня.

По-голямата част от земетресенията в района са слаби, въпреки че щетите, които нанасят, варират в зависимост от дълбочината на епицентъра под земната повърхност и местоположението му.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Мъж, който си прави сам мусака и пълнени чушки, на практика е недостъпен!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари