Жените пушачи у нас са повече от мъжете

0
В европейския регион на Световната здравна организация само в България е това положението
В европейския регион на Световната здравна организация само в България е това положението Снимка: Булфото

В европейския регион на Световната здравна организация (СЗО) само в България жените пушачи са повече от мъжете.

Това каза доц. Михаил Околийски от офиса на световната организация в България.

Той посочи, че в региона 28% от възрастното население пуши и подчерта, че при пушачите има 2-4 пъти по-висок риск от коронарен инцидент. Според СЗО в България трябва да се предприемат ефективни мерки за ограничаване на тютюнопушенето, а препоръките на организацията за всички държави са свързани с пълно ограничаване на рекламите на цигари, бяла опаковка на тютюневите изделия, увеличаване на цените и акцизите на тютюневите изделия, пише Дарик.

Алтернативните начини на пушене не са по-малко вредни, предупреди доц. Околийски. Той призова Министерството на здравеопазването да инвестира много повече в превенция, профилактика, здравно образование и работа с родители, за да не се стига до рисково поведение сред децата.

В Европа смъртните случаи от сърдечно-съдови заболявания са 5-6 млн. годишно. В България до 66% от смъртните случаи се дължат на сърдечно-съдови заболявания, като в не малък процент от тях първопричината е тютюнопушене, каза д-р Армен Постаджиян, председател на Дружеството на кардиолозите в България.

МЗ ще внесе проект за промени в Закона за здравето, според които се предвижда органите, контролиращи спазването на забраната за тютюнопушене на закрити обществени места да бъдат в разширен състав, каза заместник-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова. Тя посочи, че и представители на общинските власти ще бъдат включени в контрола на забраната.

Днес за 30-ти път се отбелязва Световния ден за борба с тютюнопушенето. На телефон 070010323 всеки може да се консултира и да получи помощ за отказ от тютюнопушенето.

Източник: DarikNews
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари