Оранжев код за опасни явления в Русе

7
НИМХ предупреждава за бурен вятър и обилни валежи от сняг в неделя
НИМХ предупреждава за бурен вятър и обилни валежи от сняг в неделя Снимка: Dunavmost / архив

НИМХ предупреждава за бурен вятър и обилни валежи от сняг в неделя

Червен код за валежи от сняг и бурен вятър в 4 области от Североизточна България - Разград, Шумен, Силистра и Добрич в неделя, съобщиха от НИМХ.

Оранжев код за бурен вятър и валежи от дъжд и сняг важи в 7 области от Северна и Източна България - Русе, Велико Търново, Търговище, Варна, Бургас, Ямбол и Сливен.

Опасното време продължава и в неделя

Ветровито, със значителни валежи от дъжд и сняг днес и в неделя. По-значителни валежи от дъжд в последните 24 часа имаше в Монтана и Враца - съответно 46 л/кв.м и 51 л/кв.м

Валежите ще продължат и утре, на много места ще са значителни по количество. В Западна и Централна България дъждът ще премине в сняг и ще започне да се образува снежна покривка. Ще бъде и много ветровито, по проходите ще има виелици и навявания.

Ще духа силен северозападен, в източната половина от страната североизточен вятър и с него ще нахлува студен въздух. Температурите ще се понижават и към 14 часа ще са от 0° в западните райони до 16°-17° на места в Югоизточна България, където ще има и гръмотевична дейност. През нощта валежите ще продължат, ще са значителни, в по-голямата част от Източна България дъждът също ще премине в сняг. Минималните температури ще са между минус 3° и 2°, в София - около минус 2°.

Вятърът от север-северозапад ще започне да се усилва, в Североизточна България ще бъде бурен, с пориви надхвърлящи 100км/ч. Остават условията за виелици и навявания, по-значителни в североизточните райони от страната.

Валежите от запад на изток постепенно ще спират, най-късно, до края на деня и в Североизточна България, където все още количествата ще са значителни, виелиците ще продължат и ще се образуват преспи. Максималните температури ще са между 0° и 5°, в София - около минус 1°.По Черноморието ще духа силен, по северното крайбрежие - бурен северозападен вятър, който след обяд ще започне да отслабва. Ще бъде облачно с валежи от сняг и ще има виелици и навявания. След обяд валежите ще започнат да спират. Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала.

Опасно ветровито ще бъде и в планините, със силен и бурен северозападен вятър. Очакват се валежи от сняг, ще има виелици и навявания, по-значителни в Източна Стара планина. След обяд от запад снеговалежите ще започнат да спират, а облачността да се разкъсва.

През новата седмица температурите - и сутрешните и дневните - ще гравитират около нулата, по-високи ще са само в Югоизточните райони. В понеделник вятърът ще отслабне, ще има и повече слънчеви часове, но през следващите дни отново се очакват валежи от дъжд и сняг, ще бъде и ветровито, с условия за поледици.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    4
    Късопаметни...
    2017 и 2018г на два пъти натрупа близо 1 метър сняг в Русе, единия път беше дори през март 2018г, та не можа да се стопи до края на месеца. Толкова да сте късопаметни. После и 2020г. имаше. Само последните 2 зими не е имало сериозен сняг.
  • 15
    3
    Do 1
    Meдиите генерират силен "климатичен" шум в полза на обръчите от фирми за снегопочистване и най-вече в полза на електроенергийните и топлофикационни дружества. Видите ли ИМА СТРАШНА ЗИМА И СТУД и затова комуналните сметки са ви толкова високи. А то си е надуване просто от чиста лакомия и наглост.
  • 8
    2
    компотник
    Аз си спомням беше ако не се лъжа 2003, бях в 5 клас и през зимната ваканция наваля един сняг, който тогава ми стигаше почти до кръста. Това беше последния голям сняг, който видях. Преди това може да е имало също толкова големи или по-големи, не ги помня, но след това само ставаше все по-малко и по-малко докато накрая имаше зими изощо една снежинка да не завали.
  • 24
    1
    Бай Иван
    ЯЯЯЯЯЯЯЯ се ШИБАЙТЕ ВЕ! Сняг не сме виждали от повече 6,7г забравихте на времето Русе като падне сняг как беше по 1.5 метра ааааааа? Сега на 2 пръста обявавате бествено положение тцццццц
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари