Жълт код в Русе за значителни валежи от дъжд и сняг

0
Жълт код е обявен в Русенско и още 21 района в България
Жълт код е обявен в Русенско и още 21 района в България

Жълт код е обявен в Русенско и още 21 района в България, за Пазарджик, Пловдив, Стара Загора и Хасково той е оранжев, а в Смолян и Кърджали - червен.

"В област Русе се очакват се значителни валежи, като до вечерта дъждът ще премине в сняг. Очакваните количества са 25-35 л/кв.м. Ще бъде ветровито, с умерен до силен североизточен вятър", прогнозират от Националния институт по метеорология и хидрология към Българската академия на науките. Температурите в района ще между 2 и 5 градуса.

Специалистите съветват да не се предприемат неоправдани рискове, особено при извършване на дейности, които зависят от времето.

Поради очакваните сериозни количества на валежите от дъжд и сняг в страната вече се е активирала работата на Оперативното звено в Министерство на околната среда и водите.

От МОСВ информират, че през изминалото денонощие речните нива в страната са се понижавали или са се задържали. Към настоящия момент водните количества на почти всички наблюдавани реки са над праговете за високи води. В почти цялата страна обаче почвите са преовлажнени, което е предпоставка за бързо формиране на повърхностен отток.

Днес на база метеорологичната и хидрологична обстановка не се очаква съществена промяна при речните нива. В петък и в събота обаче, в резултат на прогнозните валежи и повишената почвена влага, се очакват по-съществени повишения на реките в някои райони на страната.

За Дунавския басейн това са Тимок, Тополовец, Видбол, Арчар, Скомля, Лом, Цибрица, Огоста, Скът; за Черноморския басейн - Горните течения на Провадийска и Камчия; за Източнобеломорския басейн - Марица – горно течение, горното течение на р. Въча (р. Триградска), Тунджа – средно и долно течение, Арда – горното течение на основната река и съответните й притоци – реките Бориковска, Черешовска, Есенишка, Текирска, Елховска; за Западнобеломорския басейн - Места – целия басейн и Струма – целия басейн.

От Оперативното звено са дадени предписания на собствениците и/или ползвателите на комплексните и значими язовири да спазват, утвърдения от министъра на околната среда и водите, месечен график за март 2015 г. и да поддържат проводимостта на речните русла на 500 метра след язовирните стени.

При изпускане на води от хидротехнически съоръжения по време на преминаване на високи вълни, при аварийни условия или при извършване на ремонтни работи, собственикът или ползвателят на същите да уведомяват предварително съответните общински администрации, басейнови дирекции и органите на Министерството на вътрешните работи, а за трансграничните реки - и гранична полиция.

Дадени са предписания на кметовете на съответната община в рамките на населените места, на „Напоителни системи“ ЕАД и областните управители извън населените места да поддържат проводимостта на речните легла.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари