Земетресение разклати силно Гърция

0
Трусът е усетен “доста силно”, “интензивно разклащане” в епицентралния район
Трусът е усетен “доста силно”, “интензивно разклащане” в епицентралния район

Трусът е усетен “доста силно”, “интензивно разклащане” в епицентралния район

В 07:32 (местно време и време в България) в съботната сутрин на територията на Северен Пелопонес в Гърция е регистрирано усетено земетресение (Европейски сеизмологичен център от 78 регистрации) с магнитуд 4.5.

Дълбочината на източника е определена на 23 км под земната повърхност. Сеизмоактивната дълбочина в района достига до 55 км. Атинската сеизмологична лаборатория съобщава за три съвсем слаби вторични труса с магнитуд 1-1.5, станали през следващите два чáса, информира Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дългогодишен ръководител на секция „Сеизмология” в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН)

Земетресението е усетено “доста силно”, “интензивно разклащане” в епицентралния район (Калáврита, Тѐмени), т.е. с интензивност от V и V-VI степен по 12-степенната скáла. На изток (Платанос, Силивеньотика), запад и северозапад (Патра, Рио) на разстояния от 30-40 км от епицентъра сътресенията, описани от очевидци, съответстват на интензивност от IV степен. Трусът е усетен в Пелопонес на юг до 140 км и на югоизток до 180 км. Контурите на Южна Гърция не позволяват обхватно и точно оценяване на разпростирането на областта на усещане в различните географски посоки.

Преглед на каталога за последните 15 години в района показва поява само на 11 труса с магнитуд между 4.1 и 4.9. Максималният магнитуд 4.9 е осъществен на 4 февруари 2008 г. на дълбочина от 30 км. През разгледания период сеизмичната активност не е голяма нито по честота, нито по сила на трусовете.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари