Земеделци: Реколтата в Русенско върви зле, очертават се отново ниски добиви

8
Есенниците са много забавени, а рапицата най-вероятно ще бъде развалена на почти 100%
Есенниците са много забавени, а рапицата най-вероятно ще бъде развалена на почти 100% Видео: Русе Медиа

Есенниците са много забавени, а рапицата най-вероятно ще бъде развалена на почти 100%

Земеделци се оплакаха, че реколтата за 2024 г. в Русенско върви зле и се очертава отново да има ниски добиви.

Председателят на Регионален съюз „Дунавско зърно“ Милен Коев сподели, че заради дъждовете в средата на ноември есенниците са много забавени, а рапицата най-вероятно ще бъде развалена на почти 100 процента. „Пшеницата върви назад в момента, годината е млада, не можем да предвидим, но като цяло вървим много назад спрямо нормалните години“, коментира Коев, предаде Русе Медиа.

Йордан Тодоров, председател на кооперацията в село Бръшлен, обясни, че царевицата е била от 50 кг до 150 кг на декар. „Обичайно при нормални почвени и климатични условия ние се борим за тон на декар. Имаме и резерви, имаме и други култури, имаме напояване, изградено със собствени средства, без да ползваме река Дунав. Там, където поливаме, получаваме по близо тон и половина, с това компенсираме донякъде загубите, но изключително висока е себестойността през 2023 г. И това, че сме получили от някои култури малко по-високи добиви, не може да покрива разходите, които сме направили“, каза Тодоров.

Ротацията на културите, която се изисква, е сериозен проблем за земеделците. „Защото трябва да оставиш едни площи, които да не ги обработваш, но без да ги обработваш, не може. Там през цялото лято трябва да се полагат грижи, после там плащаш рента върху тази земя, която е оставена за ротация. А рентата при нас почти е 100 лв. на декар и това е една голяма сума, която изплащаме. Нашата кооперация плаща между 1,2-1,3 млн.лв. рента, а за да се плати на хората, трябва да се произведе продукция и да се реализира“, обясни още Йордан Тодоров.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    25
    ааа
    ами Йордан Тодоров, председател на кооперацията в село Бръшлен да продаде някой от джиповете дето се возят и да плати рентите щото още не е платил на всички
  • -2
    24
    до 23
    денков, ти ли си бре?!?
  • -2
    23
    До 21
    И да ти обяснят умните,пак няма да го разбереш,по понятни причини...
  • 1
    22
    Европа
    Земеделците-производители и земевладелците са свързани. Когато няма за едните, няма и за другите. Така е по цял свят.
  • 7
    21
    да попитам умниците
    Щом нашите земеделски производители били алчни и тем подобни, явно такива са всичките им колеги в Европа?!? Ей на, от утре и гърците почват блокади! Нещо не ви ли говори това, или си дрънкате опорките на денков и менков?!?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари