Топлото време откри по-рано сезона на градушките

1
Топлото време откри по-рано сезона на градушките
Топлото време откри по-рано сезона на градушките Видео: NOVA

Над 15 000 ракети са изстреляни в България през миналата година

Сезонът за борба с градушките вече е открит. Тази година това се случва доста по-рано от обикновено заради необичайно високите температури. 262 площадки в страната вече са заредени с ракети.

Под открито небе са всичките 4000 декара, които Зарко Иванов от Монтана обработва. През 2015 година дребна, но интензивна градушка унищожава над 80% от земеделската му продукция, съобщава NOVA.

От рапицата не ожънахме нищо, от слънчогледа имахме около 50% процента щета, при пшеницата беше малко повече около 60-70% и почти нищо не успяхме да приберем“, разказа земеделецът.

Тази година се надява времето да пощади посевите. „През последните години има доста промени в климата изразени в дълго засушаване, а след това интензивни бури”, обяснява мъжът.

Денонощни дежурства вече са започнали на всички 262 ракетни площадки в страната.

Има достатъчно ракети, за да започнем сезона. В последствие ще се доставят още”, обясни Обретен Обретенов от Регионалната дирекция „Борба с градушките“ в Монтана.

През изминалата година в България са изстреляни малко над 15 000 ракети.

Темата коментира и синоптикът Петър Янков. „През следващите дни се очакват гръмотевични бури. Днес ще прегърми слабо в централната и южната част от страната. Градушки обаче се очакват в периода 28-29 април. След тези високи температури, от сряда се очаква рязко понижение”, обясни той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари