Здравословното ни е скъпо: Лаврак по 9 лева, а био лаврак – 30 лева на килограм

0
За да си купим само продуктите за основното меню, което специалистите препоръчват за здравето ни, ще ни трябват около 295 лева на месец
За да си купим само продуктите за основното меню, което специалистите препоръчват за здравето ни, ще ни трябват около 295 лева на месец Снимка: bTV

За да си купим само продуктите за основното меню, което специалистите препоръчват за здравето ни, ще ни трябват около 295 лева на месец

Колко ни струва здравословното хранене? Изчисления на bTV според препоръчителния списък на Министерството на здравеопазването и средните цени на храните в специализиран интернет сайт и проверка в магазините показват следното:

За да си купим само продуктите за основното меню, което специалистите препоръчват за здравето ни, ще ни трябват около 295 лева на месец. В потребителската кошница са храни като мляко, сирене, яйца, домати, краставици.

За сравнение в Германия същото здравословно меню струва 382 лева - с 87 лева повече, но при друг стандарт на живот. Според националната статистика разходите на човек за храна и безалкохолни напитки у нас за месец са средно 222 лева.

Производителите казват, че хората избират българските плодове и зеленчуци, но купуват според джоба си.

Здравните експерти препоръчват консумацията на 12 килограма плодове и зеленчуци месечно, които ни струват около 45 лева.

22% от българите не могат да си позволят месо или риба на всеки два дни. Килограм лаврак струва 9 лева, а био лавракът е на цена от 30 лева за килограм.

На био щанда откриваме на промоция био бадемово мляко, което е намалено от 8 на 6 лева. Кравето мляко струва около 3 и 4 лева.

Статистиката е категорична - всеки пети българин пести от основни продукти заради липса на пари. Въпреки това харчим над 30% от заплата ни за храна и напитки.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    2
    Гражданка
    Моля, BTV да ми кажете къде да купя зеленчуци и плодове, които средно ще ми излязат по 3.75 лв за килограм. Интересувам се и къде да намеря лаврака за 9лв/кг.
  • 1
    1
    Боклуци
    Да ви го НАЧУКАМ С ТОЗИ ДВОЕН СТАНДАРТ!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари