Здравословен ли е черният шоколад?

0
Може би сте чували, че тъмният шоколад е "здравословната версия" на шоколада
Може би сте чували, че тъмният шоколад е "здравословната версия" на шоколада

Може би сте чували, че тъмният шоколад е "здравословната версия" на шоколада

Когато става въпрос за вкусна и зареждаща закуска, малко неща могат да се сравнят с шоколада. Проблемът, разбира се, е, че твърде много шоколад е вреден за нас. В края на краищата, малко хора достигат зряла възраст, без да научат, че той трябва да се консумира в умерени количества.

Колко точно шоколад е прекалено много обаче може да зависи от процента какао, който съдържа шоколадовото блокче.

Може би сте чували, че тъмният шоколад е "здравословната версия" на шоколада, която често се отличава с процент какао от 70 % или повече. Независимо дали това е вярно или не, с неговия специфичен вкус най-вероятно или обичате, или мразите черния шоколад.

Независимо дали сте шоколадохолик, или не, трудно е да се отрече, че шоколадът има страхотен вкус! Сладки и меки, с лек привкус на кофеин, шоколадовите десерти са популярно средство за разтоварване.

За съжаление на любителите на шоколада сред нас, това лакомство няма най-добрата репутация по отношение на здравето. Още от детството си научаваме, че шоколадът трябва да се консумира само в малки количества.

Все повече изследвания обаче показват, че е възможно да се насладим на шоколада без чувство за вина, като просто изберем плочка с висок процент какао.

Идеята, че тъмният шоколад е по-полезен от млечния, разбира се, не е нова. Години наред сме вярвали, че това е така.

Но едва когато започнем да разглеждаме шоколада и съдържащите се в него растителни съединения, започнахме да разбираме защо това е така.

Ключово развитие в изследванията на шоколада е свързано с флавоноидите. Това са прекрасни съединения, които имат редица ползи за здравето.

Какаото съдържа високо съдържание на флавоноиди. Това е една от важните причини, поради които изследователите смятат, че черният шоколад може да бъде полезен за нашето здраве.

В какаото обаче има и друго вещество, което според изследователите е полезно за здравето, и това е растителната молекула теобромин.

Теоброминът е психоактивно вещество от същото семейство като кофеина. Като цяло обаче въздействието на теобромина е по-плавно от това на кофеина.

Според Крис Алфорд, професор по психология в Университета на Западна Англия:

"Ако ядете много черен шоколад, може да получите прилив на енергия, а теоброминът може да е по-приятен от кофеиновия вариант."

Освен че е източник на флавоноиди и теобромин, тъмният шоколад по принцип е по-богат на фибри от другите сладки закуски и е пълен с важни минерали.

Като цяло той е и немлечен, което го прави по-добър избор за хора, които са чувствителни към млечни продукти или се опитват да спазват безмлечна диета.

Консумацията на черен шоколад не е лишена от недостатъци, разбира се. При всички добрини, които предлага, черният шоколад съдържа и немалко количество наситени мазнини.

Черният шоколад често съдържа какаово масло, което е с високо съдържание на наситени мазнини и е известно, че увеличава риска от сърдечни заболявания.

В този смисъл може да се окаже, че всички свързани с флавоноидите ползи за здравето на сърцето се компенсират от съдържанието на наситени мазнини в някои плочки черен шоколад.

Черният шоколад неминуемо съдържа и известно количество захар. Разбира се, съдържанието на захар в различните шоколадови блокчета е различно и винаги можете да изберете такова, което съдържа по-малко захар.

Изглежда ясно, че тъмният шоколад не трябва да се смята за здравословна храна и че, както всяко друго нещо, трябва да се консумира умерено.

Въпреки това, ако избирате между блокче млечен шоколад и блокче черен шоколад, последният вероятно е по-добрият вариант.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари