Здравните осигуровки трябва да се наследяват

0
Всеки плаща данъци и трябва да има право на процедури за отстраняване на животозастрашаващи състояния
Всеки плаща данъци и трябва да има право на процедури за отстраняване на животозастрашаващи състояния

Здравните осигуровки трябва да се наследяват и да бъдат с право на преотстъпване.

Това каза д-р Георги Кръстев, председател на РК на БЛС в Пловдив, цитиран от Агенция "Фокус".

Според него по този начин ще се избегне отварянето на дарителски сметки на нуждаещи се от лечение. „Медицина не се прави със смс-и. Това е поредната демагогия“, коментира д-р Георги Кръстев. Той посочи, че позицията на Регионалната колегия на Българския лекарски съюз е, че всички плащат данъци и трябва да имат право на минимален спешен пакет извън здравноосигурителния си статус.

Голяма част от хората са безработни, поради трусове на трудовия пазар. Всеки плаща данъци и трябва да има право на процедури за отстраняване на животозастрашаващи състояния“, заяви Кръстев. Той подчерта, че не е допустимо дейността на лечебните заведения да бъде рамкирана през бюджет и лимити.

„Къде е пациентът в цялата тази система? Той има право да си избере коафьор, фризьор или фотограф, но няма право да си избере лечител и трябва да чака. Болестотворният процес не подлежи на планировка. Това не е масово производство“, коментира председателят на Регионалната колегия на Българския лекарски съюз.

Според д-р Георги Кръстев не може да се говори за непрозрачност на здравната система в България, но се констатира такава при определяне на лимитите на лечебните заведения. „Тези лимити се определяха централно, след което тази възможност бе дадена на директорите на болници по места. Аз смятам, че пациентът има право да избере своя лечител. Целта на цялата система беше парите да вървят след пациента, а към настоящия момент пациентът трябва да търси парите там, където са дали повече бюджет“, отбеляза д-р Георги Кръстев.

Източник: Агенция "Фокус"
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари