Проверяваме дали някой точи пари за лечението ни с уникален код

0
В електронното здравно досие на всеки пациент има данни за всичко свързано със здравето му
В електронното здравно досие на всеки пациент има данни за всичко свързано със здравето му Видео: Нова телевизия

С уникален код можем да проверяваме, дали някой точи пари за лечението ни. 

Здравната каса осигурява на всеки пациент достъп до системата, така че да провери и да сигнализира в случай на нередност, съобщи Нова телевизия.

Всеки пациент у нас има електронно здравно досие още от 2013 г., но досега едва 38 000 души са се възползвали от достъпа си до системата.

Досието дава възможност да проверяваме здравния си статус, епикризите си, както и други документи, издавани от болници и практики, да се информираме за пациентските си права. И най-важното – виждаме дали някой не е злоупотребил с данните ни.

От касата обещават, че до няколко месеца пациентите ще могат да проверяват и тази информация онлайн. Засега досието включва само данни за вече извършено лечение на пациента.

Можем да изберем и личен лекар онлайн. Системата позволява също да следим как се ползват данните ни в лечебните заведения. Иначе, кодът за достъп до досието се вади безплатно – само срещу лична карта.

Ако не можем да вземем кода си лично – трябва да изпратим някого с нотариално заверено пълномощно. И още – родителите следят досието на децата си докато навършат 18 години. Ако някой е загубил уникалния си код за достъп – може да го поднови във всяка Районна здравна каса

Източник: Нова Телевизия
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари