Здравната каса поема още една дентална услуга

0
Това оповестиха от надзорния съвет на здравната каса, откъдето вчера решиха да отключат 8 млн. лв. за целта
Това оповестиха от надзорния съвет на здравната каса, откъдето вчера решиха да отключат 8 млн. лв. за целта

От септември тази година държавата осигурява на пълнолетните допълнително по една пломба и по едно вадене на зъб годишно.

Това оповестиха от надзорния съвет на здравната каса, откъдето вчера решиха да отключат 8 млн. лв. за целта от оперативния резерв на институцията. Към този момент здравноосигурините лица на възраст над 18 години имат право само на един профилактичен преглед и на още две манипулации, за които обаче трябва да си доплатят.

Допълнителните услуги трябва да станат безплатни от септември, съобщи председателят на Надзорния съвет на касата Кирил Ананиев, цитиран от "Дарик".

"Решихме от 1 септември тази година да въведем нова дейност за осигурените хора над 18 години. На тези хора ще се предложи една пломба и едно вадене на зъб допълнително. Това са важни дентални дейности, от които има нужда почти всеки човек, навършил 18 години. Ще се постараем 2017-а да го осигурим целогодишно", каза той.

Промените са залегнали в новия рамков договор, който се отнася до парите за дентално здраве, подписан от Българския зъболекарски съюз, информира председателят на съсловната организация д-р Борислав Миланов.

Зъболекарите повече от две години обясняват как имат изготвен алгоритъм и конкретни предложения специално за хората в пенсионна възраст, така че да може целево през годините да се осигурят средства, с които да се подпомага възможността за тези хора да си направят протеза или да получат поне поправка за протезата си, каза Миланов.

По думите му когато се стигне до финансирането в бюджета на здравната каса, тогава по стара традиция денталната помощ за хората над 60 години стои на последно място.

Източник: DarikNews
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари