Застреляха филипинския губернатор Роел Дегамо в дома му

0
56-годишният Дегамо е най-новата мишена в дългата история на смъртоносни нападения срещу политици във Филипините
56-годишният Дегамо е най-новата мишена в дългата история на смъртоносни нападения срещу политици във Филипините Снимка: Фейсбук

Президентът Фердинанд Маркос осъди "убийството" на своя политически съюзник

Губернатор на провинция в централните Филипини и още петима души бяха застреляни от неизвестни въоръжени мъже в събота, каза неговата вдовица. Местната полиция съобщи, че шестима заподозрени, носещи пушки и облечени във военни униформи, са влезли в дома на губернатора в град Памплона и са открили огън. Роел Дегамо, губернатор на провинция Негрос Ориентал, и още петима са били убити при стрелбата, каза вдовицата му. „Губернаторът Дегамо не заслужаваше такава смърт. Той обслужваше своите избиратели в събота“, каза Джанис Дегамо, която е и кмет на Памплона, във видео, публикувано във Фейсбук, предават АФП и БГНЕС.

Президентът Фердинанд Маркос осъди "убийството" на своя политически съюзник и предупреди извършителите да "се предадат сега, това ще бъде най-добрият ви вариант". „Моето правителство няма да се успокои, докато не изправим извършителите на това подло и отвратително престъпление пред правосъдието“, добави Маркос. Състоянието на други четирима души, простреляни при инцидента, не се съобщава.

Политикът е раздавал помощ на избирателите, когато е бил прострелян, каза говорителят на полицията в провинцията Ким Лопес пред АФП. Полицията каза, че издирва 10 заподозрени, включително шестимата стрелци, които са избягали от местопрестъплението с два джипа и пикап, преди да изоставят превозните средства в близкия град.

56-годишният Дегамо е най-новата мишена в дългата история на смъртоносни нападения срещу политици във Филипините и най-малко третият застрелян след местните избори миналата година. Върховният съд миналия месец го обяви за законен победител в надпреварата за губернатор на Негрос Ориентал след повторно преброяване, което отстрани местния му съперник, който преди това беше обявен за победител. Дегамо също подкрепяше Маркос в предизборната му кампания за президентския пост миналата година.

Маминтал Адионг, губернатор на южната провинция Ланао дел Сур, беше прострелян и ранен през февруари при нападение, при което загинаха шофьорът му и трима полицейски ескортиращи. Същия месец заместник-кметът на северния град Апари, Ромел Аламеда, и още петима души, които пътуваха с него, бяха застреляни при засада на магистрала.

Филипинското досие за политически убийства е дълго. През 2009 г. бе извършено най-масово политическо убийство в предизборната кампания за губернатор на провинция Магинданао. Тогава при нападение срещу единия от кандидате загинаха 58 души, включително съпругата и роднините на политика, както и 32-ма журналисти и медийни служители, които отразяваха надпреварата. За това убийство доживотни присъди получиха лидерите на мощен южен клан и около две дузини последователи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари