Заспали политици пропуснаха възможност да намалят нелигалните емигранти

0
Брюксел не третира България като, която има право на солидарност при разпределението на миграционните потоци
Брюксел не третира България като, която има право на солидарност при разпределението на миграционните потоци

Поради незнание или невнимание България е изпуснала възможност да сподели миграционния натиск върху нея с други държави от ЕС, както днес Комисията предлага да направят Италия и Гърция, съобщи днес евродепутатът Светослав Малинов.

Той представи пред журналисти в Брюксел данни от Агенцията по бежанците, според които потърсилите закрила у нас граждани от страни извън ЕС са се увеличили с 415% през 2012 година и с още 55% през 2013 година.

Тогава обаче Европейската комисия не предложи ЕС да прибегне до член 78 алинея 3 от своя Договор, който предвижда временни извънредни мерки за солидарност с държава или държави-членки попаднали под внезапен и силен миграционен натиск.

Основавайки се на този текст, Комисията сега предлага останалите 26 държави от ЕС, включително България, да приемат общо 40 000 нелегални имигранти от Италия и Гърция.

Главният аргумент на Комисията е, че нелегалните влизания в Италия миналата година са се увеличили с 277%, а в Гърция – със 153%.

Заради взетите от българските власти мерки у нас миналата година, те имат спад от 48%, поради което Брюксел не третира България като „страна от предната линия“, която има право на солидарност.

„Първото приложение (на член 78 – б.а.) е тежко несправедливо за България и поставя много лош прецедент“, каза Малинов. „И ако ние го приемем сега, аз не виждам как при следващите проблеми ще се отървем от формула, която е и несправедлива според мене и приложена лошо“. 

„Имало е вече внезапно навлизане (на мигранти – б.а.) в ЕС и това е станало в държавата България в периода 2012-2013 година и в следващата 2014 година – също, където в рамките на 18 месеца има 500-процентно увеличение“, каза Малинов. „Ние сме минали през всички основания за извънредно положение, но не сме го поискали, защото никой не е знаел… Аз не съм знаел, аз нося също отговорност“.

„Държава, която е преживяла истинско извънредно положение и се е справила… не е по никакъв начин възмездена“, добави той. „При наличие на подобен тип проценти, две години по-късно, същата тази държава, преживяла в много по-голям процент това извънредно положение, бива помолена да приеме бежанци“.

Източник: АЛАРМА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари