Защо Ваня Червенкова лежа в затвора?

0
Ваня Червенкова е арестувана и лежи в следствения арест в Благоевград
Ваня Червенкова е арестувана и лежи в следствения арест в Благоевград

Ваня Червенкова, която в годините на прехода от секретарка във Военния съд във Варна израства до бизнес дама, е арестувана и лежи в следствения арест в Благоевград.

В такъв смисъл тя има богат опит да живее изолирана от външния свят под зорките очи на „Биг Брадър", в онзи случай - полицейски, разкрива вестник "Всеки ден".

Преди години я задържат, защото името й излиза в афера за точене на ДДС. Впрочем, делото за тази далавера се точи над 10 години и накрая Червенкова е обявена за невинна. Навремето Ваня излиза от килията на благоевградското следствие, след като адвокатите й представят медицинска бележка, че страда от тумор на хипофизата и е нужна спешна операция

Ваня още от онези години върти бизнес с чеченци и грузинци. Приятелите й я описват като амбициозна и оправна жена, която без проблем се оправя в един суров мъжки свят. Сестра й Василка Атанасова е била главна счетоводителка на „Маршал груп", фирмата на покойния предводител на чеченците у нас Абдул Патаев, чийто разстрел продължава да е загадка.

Да припомним, че Патаев освен лидер на чеченската общност у нас е бивш офицер от съветското военно разузнаване ГРУ. Това обаче не беше пречка той да е спонсор на балетния фестивал във Варна, когато негов почетен председател беше президентшата Антонина Стоянова.

След като Ваня Червенкова напуска Варна и се мести в София, връзките й с чеченците продължават, разказват източниците на вестник „Всеки ден". В един момент имената на шеметната дама и на нейните приятели от Кавказ обаче излизат в едни и същи схеми за точене на ДДС.

Използвани са два канала - благоевградски и варненски, които се пресичат в данъчната служба в Костинброд, припомнят пред вестник „Всеки ден" криминалисти. Нито Bаня Червенкова, нито чеченците са осъдени за източените милиони, напротив, през 2010 г. са напълно оневинени.

До днес обаче криминалистите от Благоевград са убедени, че ДДС-то е неправомерно изтеглено. Според някои Червенкова нямала представа какви ги вършат съдружниците й и опрала пешкира невинна.

Фирмите на Ваня са подозирани за източването на 890 000 лева ДДС само от Благоевград. Издавани са фактури за несъществуващи стоки и документи за фиктивен износ, обясняват ченгетата. В началото на веригата е ЕТ „Деби Комерс - Емил Василев". С печата на фирмата се разпореждат бившият военен Росен Щерев и тогавашният студент по икономика от Благоевградския университет Николай Павлов.

„Деби Комерс" продава две машини и RAM-модули за компютри на следващи по веригата 6 фирми. Те „изнасят" стоката в чужбина. Това им дава право да теглят ДДС, за което вземат необходимите документи и разрешителни от митничари и данъчни служители от Костинброд, Благоевград и Варна. Цялото изтеглено ДДС е 890 000 лева, като 520 000 лв. от тях, както сочи разследването, отиват в две фирми, свързани с Ваня Червенкова.

Те са със седалище в кюстендилските села Драговищица и Градец. В тях съдружници на днешната ВИП персона са чеченци от кръга на Патаев и Яхиа Хашиев, който всъщност е ингушетец. Малко по-късно част от тези чеченци са изгонени от България в интерес на националната сигурност.

Друга фирма от кръга за точене на ДДС - „Войнах" от Врана, усвоява 192 000. лв. Тя е фирма на Патаев, Яхиа Хашиев и Умлат Осмаев, който впрочем е сред петимата чеченци, арестувани по-късно заради стрелбата срещу Ваня. ДДС-то за варненската фирма е изтеглено на името на въпросния Умлат Осмаев. След тази афера той набързо се изнася към Русия. По-късно се връща отново във Варна.

Самата Ваня Червенкова категорично твърди, че не е точено ДДС. „Това е една безумна клевета, която се върти години наред! В процеса се доказва, че има такава сделка. Всички свидетели говорят за наличие на стока и внос. Прокуратурата се опитва да докаже 10 години, че сме престъпници. Не искам снизхождение, защото съм невинна и разчитам да получа оправдателна присъда" - отсича Червенкова.

А какво става с чеченските й партньори? Те са обвинени, че по аналогична схема с фиктивни сделки са изтеглили 365 000 лева ДДС. Яхиа Хашиев е осъден от Варненския окръжен съд на 12 години затвор за ДДС-то, после присъдата е отменена.

Има и друг интересен момент - Червенкова и чеченците от Варна работят с едни и същи услужливи служители от данъчното в Костинброд. Стоката, която се продава в чужбина, също е една и съща - RAM-модули за компютри. Фирмата фантом в началото на веригата е ЕТ „Ден 93 - Надежда Найденова".

С нея обаче се случват истински чудеса. Фирма със същото име само за два дни е закрита от регистрите и на нейно място е вписана новата с абсолютно идентично име, което е в нарушение на закона. И досега не е открит виновникът, направил „услугата" във фирменото отделение на Софийския градски съд.

В данъчното на Костинброд е направена точно същата маневра - там е заличена и едновременно с това е регистрирана фирма с едно и също име - „Ден 93 - Надежда Найденова". Как е станало това недоглеждане, е пълна „мистерия", но никой не си е направил и труда да я разгадае.

След това въпросните RAM-модули се появяват в документите на Софийската митница. Митничар удостоверява с личния си печат, че те са в наличност, а видът и качеството им са същите като описаните в документите. Фирма на Яхиа Хашиев изнася модулите в Румъния. Окръжната прокуратура във Варна приема, че няма такава стока и че никога не е изнасяна в чужбина. „Имаме доказателства, че модулите и сделката са факт" - твърдят обаче адвокатите на чеченците.

По-късно, когато Ваня Червенкова е простреляна в центъра на Варна, полицията проследява и версия за участие на чеченците в покушението. Ченгета си припомнят, че веднага след стрелбата криминалистите арестуват петима чеченци от кръга на Яхиа Хашиев и трима българи, също свързани с него: Иля Хашиев, братовчед на Яхиа, Ослан Осланов, Улмат Осмаев, Нух Мусхаджибеев, Пламен Добрев, Николай Керопов и Александър Стоянов.

След 72-часов престой в ареста те са освободени, защото няма доказателства за тяхно участие в стрелбата срещу Ваня. Според запознати обаче чужденците са организирали покушението срещу нея от страх да не ги издаде.

Покрай чеченците в ареста е хвърлен и бизнесменът Николай Керопов. Той на пръв поглед сякаш няма нищо общо с аферата. Керопов е по-известен като собственик на птицекомбината в Провадия, който бил най-големият на Балканите. Птицефермата обаче изгаря преди години.

Преди да отиде в Керопов, нейни стопани са били Дончо Димитров, по-известен като Дончо Провадиеца, депутат от Бизнесблока на Жорж Ганчев, а също и разстреляният бизнесмен от Варна Лазар Анев. За неговото убийство се твърди, че е свързано с голяма ДДС афера. Анев бил натискан да натопи чеченците за изтеглен неправомерно данък.

Според запознати той обаче бил наясно с голяма част от големите играчи в аферите с източеното ДДС. Хора от калибъра на Ваня Червенкова и чеченците били само техни подставени лица. Тя, според източниците ни, отнесла куршумите в неуспешния атентат като един вид предупреждение. Да си затваря устата, защото е неудобен свидетел, който знае твърде много от кухнята на тъмния бизнес, включително и за точенето на ДДС - схеми, участници, покровители.

А че големите играчи в този бизнес са наистина големи, бил доказателство фактът, че съдебните процеси се точили с години и накрая завършили с оправдателни присъди, допълват запознати. В такъв смисъл убийството на бизнесмена Лазар Анев, както и атентатът срещу Ваня Червенкова е логично и до днес да се водят официално „неразкрити".

Става нов човек след атентата срещу нея

След покушението през 2003 г. Ваня става напълно нов човек. Тя е простреляна на пазара във Варна посред бял ден, пред очите на дъщеря си. Червенкова оцелява по чудо, с няколко куршума в тялото си, един от които в главата. Шансът да оцелее според лекарите клони към 0%. Но се случва чудо и бизнес дамата отваря очи след дългата кома.

„Оживяването й е медицински феномен, който не може да бъде обяснен. Такива случаи вероятно са единични по света и могат да бъдат вписани в категорията на чудодействата", коментира тогава един от лекарите.

След като получава втори шанс за живот, Ваня се променя. Загърбва тежките изтощителни битки, отдава се на благотворителност. Когато преди няколко години я връхлита тежко онкологично заболяване, не се предава, а се бори със зъби и нокти. В крайна сметка оздравява.

Източник: Всеки ден
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари