Защо изсякоха здрави дървета срещу МГ "Баба Тонка"?

5

Според възмутени русенци става въпрос за здрави 60-годишни дървета, които не е трябвало да бъдат унищожавани заради строеж

Множество сигнали във вчерашния ден бяха получени и в социалните мрежи, и до Русе Медиа относно изсичането на дървета срещу сградата на Математическата гимназия „Баба Тонка“. Според възмутени русенци става въпрос за здрави 60-годишни дървета, които не е трябвало да бъдат унищожавани заради строеж.

Русе Медиа са потърсили за становище Община Русе, откъдето са обяснили, че се касае за дървета, които се намират в имот общинска собственост. Разрешението за премахване е на база оглед и становище, изготвено от специалист и утвърдено от ресорния заместник-кмет, като са спазени всички изисквания на действащата нормативна уредба.

Инвеститорът е поел ангажимент за засаждане на нови млади дръвчета в района на сградата, съгласно особеностите на мястото, като това ще се случи преди приемането на обекта.

По-интересният въпрос е защо, ако са здрави, дърветата са били премахнати. Подобни въпроси са поставяни и друг път от гражданите. От общинския отдел „Екология“ разясниха, че особеност при дърветата в градска среда е, че те живеят по-кратко и заболяват по-бързо от тези, които растат в дивата природа.

Строителството на нова сграда неминуемо оказва влияние на разположените в непосредствена близост дървета. При изграждането на фундаментите най-често се засяга кореновата система, но това остава скрит процес за гражданите. Дори да бъдат оставени „живи“, в дърветата вече са настъпили трайни изменения. Те стават много по-слаби, с нарушени корени и опасни за преминаващите хора или за паркиралите автомобили“, казаха от отдела.

В Русе има над 60 000 картотекирани дървета, което го прави и един от най-зелените градове. „Това изисква непрекъсната грижа за всички тях. Тя включва както окастрянето, така и отстраняване на заболелите и остарели дървета и засаждането на нови, съобразно спецификите на мястото и самите растителни видове, както и законовите разпоредби за отстояния.

Процесът на подмяна е неизбежен и необходим, за да се поддържа жива зелената система в града и на територията на общината. Само за последната залесителна кампания през зимата на 2022 година бяха засадени над 500 дървета и храсти в парковете, по улици и булеварди, около детските и спортните площадки. Общината подкрепи редица частни и доброволчески инициативи за засаждане на млади дървета, вкл. рекултивацията на старото сметище и превръщането му в нова зелена зона за отдих, а през пролетта организира и няколко залесители акции в отделните квартали“, припомниха от общинска администрация.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    24
    Vse
    Това си е убийство,гаден кмет и неговите чиновници!!!
  • 3
    23
    Христове
    Щом е за хаира на някой намазан пехливаин търчат и режат , мамка им !!! Преди 2 месеца съм им писал в сайта за огромно сухо дърво на кръстовището на ул Рила и ген Гурко , което всеки момент може да убие някого или да смачка нечий "гладуван" автомобил , не си мръднаха вмирисаните сливи тези търтеи от общината !! Мамка им!! После като стане белята те "не сме биле увадумени" Да отиват и да го махат тези хранеици дето нищо не вършат по цял ден !!
  • 5
    22
    Камен Филипов
    От Община Русе, да излязат с имената и лицата си.
  • 12
    21
    И още
    Хайде сега си представете строеж на 2 метра от училище. Щото едва започва и няма да свърши на 15.09 нали. Шум с високи децибели, тежки машини, прахоляк и после кал. Имаше нещо за безопасна среда на труд и обучение май.
  • 17
    20
    Dani
    По "Скобелев" в големи участъци отдавна изсякоха всички дървета!!(Между двата светофара на МГ например!) Дърветата са филтъра на въздуха!!! Жега, слънце,прахоляк!!!"След нас и потоп""_мотото на тези които години наред вилняха!!! Пазеха ни от слънцето от дъжда и пречистваха ужасния въздух! Уви
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари