Защо преминаването на държавна граница е поверено в ръцете на частна фирма?

4
Системата за ред е разработена само за нуждите на буферния паркинг по задание на Община Русе
Системата за ред е разработена само за нуждите на буферния паркинг по задание на Община Русе

Системата за ред е разработена само за нуждите на буферния паркинг по задание на Община Русе

Защо организацията за преминаването на държавна граница е поверено в ръцете на частна фирма?

Как се информират шофьорите на камиони, че е нужно да се преминава през буферния паркинг, за да се издаде пореден номер за преминаване на държавната граница?

С тези въпроси се обърна Иван Белчев към министъра на вътрешните работи, Калин Стоянов, относно проблема, който засяга превозвачите и собствениците на тир паркинги в района около ГКПП "Дунав мост".

След пускането в експлоатация на новия буферен тир паркинг през май 2023 г. с капацитет над 700 превозни средства, се появи опасение относно начина за преминаване на граничния контролно-пропускателен пункт „Дунав мост“, свързан със задължението камиони да влизат в новия буферен паркинг за получаване на пореден номер за преминаване на границата. На подхода към ГКПП „Дунав мост“ посока Румъния се извършва проверка от служители на буферния паркинг, дали регистрационния номер на даденото превозно средство фигурира в системата. Ако не фигурира, същите тези служители не допускат камина да продължи пътя си към границата, а той се насочва към буферния им паркинг за получаване на пореден номер.

Тази система за ред е разработена за нуждите на буферния паркинг по задание на Община Русе. Системата трябва да обхване всички паркинги, но въпросът е оставен на разговори между частните юридически лица и все още няма решение. Важно да се уточни, че според представител на новия буферен тир паркинг, получаването на пореден номер, не е свързано със заплащане или задължително влизане във вътрешността на паркинга, защото такъв номер се получава преди самото съоръжение.

Собственици на другите тир паркинги в района, които досега са осигурявали престой на камиони, се оплакват, че работата им значително е намаляла, защото те не издават поредни номера за преминаване на границата. Тоест въпреки желанието им да са част от една по-обширна паркинг мрежа, те са пренебрегнати.

Съществува нужда от по-ефективна система, която да взема под внимание потребностите на всички участници в процеса - система, която да позволява на шофьори на камиони да си вземат пореден номер за преминаване през ГКПП "Дунав мост" чрез мобилно приложение от личния си телефон. Мобилното приложение би следвало да показва кой пореден номер преминава границата в момента и ориентировъчно време до достигане на личния пореден номер, за да може шофьорът да прецени къде да изчака. Такава система би могла да се използва за преминаването през всички гранични пунктове, където има засилен трафик и би насърчила създаването на буферни тир паркинги в цялата страна, а не само в непосредствена близост до границата.

Очаквам отговор от министъра следващата седмица.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 9
    5
    dr lakatnikov
    за пари
  • 13
    4
    Моето име
    Не е нужно да откриваме топлата вода. Нещо наречено "електронна опашка" има в много държави, а последната, която я въведе е държава във война- Украйна. Имаме си министър на електронното управление, нали? Той защо спи и нищо не прави? Беше пределно ясно, че ще е поредния златен гьол. Но докато румъниците не започнат да работят на повече от едно гише, нищо няма да се оправи и с 15 паркинга.
  • 11
    3
    До 1
    Единствно,но много качествено...
  • 5
    2
    Селска Мастия
    Бъ Бъл е щастлив без изневерника
  • 37
    1
    Русе почина
    Единственото нещо, което Пенчо успя за цял мандат да свърши е да изсере едно огромно лайно върху Русе. А сега планирал да се кандидатира отново, което говори, че освен, че е абсолютен некадърник, е и напълно изгубил връзка с реалността.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари