Защо получаваме най-ниските заплати в ЕС?

2
Предприемачите са виновни, защото не можем да накараме хората да работят, коментира Красимир Дачев
Предприемачите са виновни, защото не можем да накараме хората да работят, коментира Красимир Дачев Видео: NOVA

Предприемачите са виновни, защото не можем да накараме хората да работят, коментира Красимир Дачев

България отново е на дъното в Европейския съюз по заплащане на труда. Докога ще оглавяваме негативните класации на Европа и ще стигнем ли румънците? Отговори на тези въпроси потърсиха гостите в „Здравей, България” по NOVA - членът на УС на БСК Иван Велков, Християн Петков, оперативен директор на кариерен сайт, зам.-председателят на БТПП Красимир Дачев и Мария Стоева, специалист по човешки ресурси в компания за подбор на персонал.

Данни на Евростат показват, че в страната ни минималната работна заплата е далеч под тези в много европейски държави. У нас тя е 398 евро. За сравнение – в Гърция МРЗ е 832 евро, в Румъния – 606 евро, а на върха на класацията е Люксембург с 2387 евро.

По думите на Мария Стоева по-коректно би било да се сравняват средни работни заплати, а не минимални. Специалистът по човешки ресурси твърди, че растежът по този параметър у нас за последното тримесечие е бил най-голям от целия Европейски съюз.

Експертите са категорични, че сравняване по еднакви сектори или географски сходни населени места би било по-коректно, отколкото това на минимални работни заплати.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    11
    Бобъра
    Краси,кмета на Свищов трябва да е малоумен,да те прави почетен гражданин като ти си бандит от класа.Стотици хора умряха без време в твоята тъпа и на никого ненужна фабрика.Мошеник.
  • 4
    10
    Али
    Краси,кой ти иска мнението бе мутро.Ако знаят хората как си станал милионер,само от далавера.Кажи нещо за стария Фатик.Как си сключил дългосрочен договор за доставка на стотици хиляди кубици дърва,пък половината още не си платил,мошеник от класа,идиот,ковчега краси джобове няма.Защо всеки ден ти доставят 500 кубика дърва а стотици села и градове останаха без дърва за зимата.Затвория тази скапана Свилоза защото след 20 години планините ще останат без гори заради тъпата ти и ненужна на никого фабрика.Краси,отвратителен си всеки ден да те гледам ту в една ту в друга кабеларка.Боклук,да вземеш да се гръмнеш мошеник.
  • 6
    9
    Българин
    Защо ли получаваме най ниските заплати щото почти всички работодатели са деца на комунистите те са научени само да вземат не да дават тая комунистическа сган трябва да се унищожи
  • 8
    8
    Закономерност.
    Колкото ни плащат - толкова работим!
  • 7
    7
    Назначен пишман бизнесмен
    Гледах тъпотиите, които ръсеха набедените "експерти" и този недоклатен комсомолец. Без значение е дали се гледа средната или минималната заплата у нас и в Европа - и двете са около пет пъти по-малки у нас, доколкото и общия работник и лекаря и инженера у нас взимат 5-7 пъти по-малко. Комунето ехидно смутолеви, че той и клонингите му не могат да накарат хората да работят у нас, но видиш ли, когато същите хора отидели в чужбина нещо се бъгвали и работели пет пъти повече. Само дето шикалкавеше с отговора на въпроса, колко повече работи там един бензинджия (аз сигурно съм тъп и не разбирам каква е нормата за деня на един бензинджия?), та изкарва пет пъти повече от нашите. Малоумниците, играещи си на бизнесмени у нас не разбират един много прост икономически закон - законът за търсенето и предлагането. Навсякъде в Европа има търсене на работна ръка, но засега предлагането е ограничено и поради това цената на труда расте, а тамошните работодатели привличат работници и служители с по-добри условия. Нашите тикви, въпреки че нямат работници продължават да държат заплатите ниски, да се отнасят с работниците и служителите като с крепостни и да ги обвиняват че са мързеливи и непроизводителни.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари