Защо ограничиха достъпа на журналисти до сградата на Община Русе?

4
Това, че министерства, кметства, дори парламентът ограничават журналистите, е симптом за болест
Това, че министерства, кметства, дори парламентът ограничават журналистите, е симптом за болест Снимка: Dunavmost

Това, че министерства, кметства, дори парламентът ограничават журналистите, е симптом за болест

Лист с ново ограничаване на достъпа на журналисти до сградата на общинската администрация в Русе предизвика недоволството на гилдията в града, предаде БНР. Докъде стигат правомощията на който и да е отдел за връзки с обществеността?

"Всеки журналист, който прекрачи произволен вход на общината, се пита кой е, защо идва и се звъни на 745, преди да се пусне да влезе!

Ако на 745 не вдига никой, моля да се звъни индивидуално на Иван, Биляна или Пепи. Само след установяване на контакт с някой от ПР отдел, журналистът се пуска. Не се позволява също заснемане на репортажи пред/във фоайетата без знанието на ПР отдела".

Това е новото разпореждане, с което общинската администрация в Русе не просто барикадира сградата, а и изисква отговори на екзистенциални въпроси от журналистите.

В мига, в който стана публично известно това ограничение за журналисти, общински съветници също реагираха.

"Общината е на нас, гражданите, не на кмета и на общинската администрация. Журналистите са посредници между местната и държавната власт и гражданите. Какво значи да забраниш достъпа до Общината на журналисти? Това е абсурд!", каза Алисе Муртезова от ГЕРБ.

"Това противоречи на прозрачната стъклена Община", коментира Владо Владов от ВМРО.

Ръководителят на ПР отдела Иван Стефанов не пожела да говори пред микрофон, но написа обяснение. Според него разпореждането било за "вътрешно ползване" и "превантивна мярка" срещу граждани, които се представяли за журналисти.

Звучи абсурдно, но каквото и да си помислиш за оправдание на случката, ще е нелепо. Още повече, че в същата сграда се намират редица държавни служби и Областната управа, за която такава заповед все още не е въведена, но пък имаше една областна управителка по царско време, която постави камери и електронна блокировка на целия етаж. Не записа името си в историята с добро, но това няма значение.

Става ясно, че журналистическите карти не важат за кметската сграда. Всеки разговор с когото и да е от администрацията, трябва да се съгласува с ПР отдела. Той определя може или не може да влезеш, темата, събеседника - всичко.

Интересното в случая е, че нито секретарят на общината Димитър Генков, нито кметът Пенчо Милков са били уведомени за този нов пропускателен режим за журналисти в Русе.

А нали по закон всички държавни органи, дори полицията, са длъжни да оказват съдействие на журналистите при извършването на тяхната дейност. Това, че министерства, кметства, дори парламентът ограничават журналистите, е симптом за болест. Обществена, опасна болест, която без реакция ще превземе най-ценното - свободата ни. Управниците така и не разбраха, че журналистите сме лошите кучета на демокрацията, че без нас утре други ще се самозабравят.

Иначе прозрачното управление е един от поводите за гордост на кмета и екипа му.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    16
    Камен
    В Русе какви журналисти има бе вие нормални ли сте
  • 6
    15
    въпрос
    Шест, 6 броя заместник-кмета?! А колко има Ню-Йорк, Токио, Москва, Лондон, Париж......
  • 4
    14
    !@#$
    Много искам да влизам когато си поискам в сградата на БНР. Все пак се издържа от моите данъци. Ще ме пуснат ли?
  • 5
    13
    Да се
    Уведоми министерски съвет за произвола на общината правото на информация е основно право на гражданите, ограничавайки журналистите, се ограничава и правото. Няма как парите да направят нещо без Пеньо да знае, тъй като са му подчинени. Ясно е, че са инструктира да пишат само хвалебствия за него. На този кметски произвол, трябва да се сложи край
  • 2
    12
    Отговор
    За да не хванат някой в изневяра с подчинена Мърша. Примерът с вазелина е поучителен. Чакаме близнаците на Не Реза.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари