Защо не бива да запържвате пресните лук и чесън

0
Не ги съхранявайте в найлонов плик
Не ги съхранявайте в найлонов плик Снимка: iStock

Не ги съхранявайте в найлонов плик

Сега е периодът на пресния лук и чесън. Много хора обичат да ги похапват, защото тези два зеленчука са изключително вкусни и полезни. Те присъстват в почти всяко едно пролетно ястие. Немислимо би било да сервираме на трапезите си купа със зелена салата и да не добавим към нея няколко стръка зелен лук, нарязан на ситно.

Защо обаче не бива да ги запържваме, предстои да разберете от днешната статия.

Ще побързаме да споделим с вас информация, за която сме сигурни, че ще ви е от полза, пише Edna.bg.

Защо не трябва да запържваме пресния лук и чесън?

Факт е, че пресният лук притежава много повече качества от стария кромид – лук. Много е важно да го консумираме до дни, след като е откъснат или купен от магазина. Колкото повече време минава, толкова повече му се губят полезните свойства. Перцата са онази част от зеленчука, която най-бързо се разваля.

Огромна грешка е да съхранявате закупения от магазина лук и чесън в найлонови пликове. Те способстват за спарването на листата и още по-бързото им увяхване и разваляне.

За чесъна важи абсолютно същото. Ползите от него са толкова много, че би било трудно да посочим всяка една от тях. В зеленчука се съдържат витамините В5, С, калций, цинк, желязо. Добре е да го съхранявате на тъмно и прохладно място.

Ако скилидките останат неразделени в луковицата, позволяват да ги съхранявате до 8 седмици. В противен случай годността им ще трае едва 10 дни.

Когато готвите тези два зеленчука, трябва много да внимавате. Най-важно е да не прекалявате с количествата им, защото могат да подразнят стомаха ви. Те не се препоръчват на хора, които имат гастрит, язва или други стомашни неразположения.

Никога не ги запържвайте, защото така могат да ви причинят стомашен дискомфорт. Правилно е да ги задушите с вода и минимално количество мазнина.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари