Защо казваме, че вещиците летят на метли?

0
И ги паркират по покривите сигурно
И ги паркират по покривите сигурно

И ги паркират по покривите сигурно

Ок, всички сме чували израза да "яхнеш метлата".  Знаем също така и че той е пряко свързан с вещиците. Елементарната логика е, че вещиците са фенки са адреналина и височините! Хванахме ли ви? Това, разбира се, е абсурден отговор, но все пак въпросът си заслужава внимание. Тъй де, трябва да има някаква реална причина, за да може този израз да е стигнал до наши дни.

Обяснението е в ръжения хляб и дрогата, тоест в халюциногенната гъба ергот.

А именно, в Средновековието, та чак до Ренесанса, хлябът в Европа се е правил от ръжено брашно. А по ръжта паразитира ерготът – гъба, която в големи дози може да бъде смъртоносна, а в малки количества е силен халюциноген.

Има доста средновековни текстове, в които се разказва за хора, засегнати от „внезапна лудост“, които танцуват по улиците до изнемогване. При завръщането си в нормално състояние те са описвали психоделични видения, съпътствали тяхното временно състояние на транс.

Много по-късно, през 20-ти век, швейцарският химик Алберт Хофман обяснява ефекта на LSD, проучвайки ергота. С времето хората са започнали да ползват ергот, но вече не за да месят хляб, а заради халюциногенните му свойства.

Каква е ролята на метлата във всичко това?
Почитателите на ергота не са можели просто да преглътнат гъбата, понеже е предизвиквала силно гадене и кожни раздразнения. За „летенето“ без нежелани последствия е трябвало дрогата да се абсорбира чрез кожата, и по-точно чрез гениталиите. Точно тук идва употребата на метлата и нейната дръжка, която е била намазвана с паста, направена на основата на ергота.

През 1976 година американската психоложка Линда Капорел представя хипотезата, според която в края на 17-ти век щатът Масачузетс е бил жертва на епидемия от ерготизъм, а епицентърът на пандемията е бил Салем.

Източник: No-comment
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари