Защо КАТ глобява линейните, минаващи на червено с включени сирени?

2
Дори, когато кадрите от видеорегистратора показват, че шофьорът на линейката няма вина, той се санкционира
Дори, когато кадрите от видеорегистратора показват, че шофьорът на линейката няма вина, той се санкционира Видео: bTV

Глоби за автомобилите на Спешната помощ.

При включена сигнализация, шофьори на линейки получават актове за неспазване на Закона за движението по пътищата и предизвикване на пътно-транспортни произшествия.

Две години след като започва работа като шофьор на линейка, днес Петър Велинов претърпява първата си катастрофа, разказва bTV.

Трябваше по най-бързия начин да ида в „Захарна фабрика” на спешен адрес с код „Червен”. Това означава критична ситуация”, обясни мъжът. Въпреки, че тя идва от път с предимство и е с включени лампи и сирени, в нея се блъска автомобил. Вината за този инцидент още се изяснява, но практиката е при подобни катастрофи КАТ да пише акт на водача на спешния автомобил. По закон автомобилите със специален режим на движение могат да преминават на червен светофар, но само ако намалят достатъчно, за да го сторят безопасно.

Ние пътуваме към инциденти. Там, където факторът е време, там, където се касае за живот”, коментира лекарят Румен Христов. Всяка година автомобилите на Спешната помощ попадат в около 40 такива инцидента. Дори и когато кадрите от видеорегистратора показват, че шофьорът на линейката няма вина, той се санкционира.

„Случва се тогава, когато законът позволява да се нарушават правилата, въпреки това нашите шофьори се оказват с актове”, заяви инж. Радослав Георгиев от Центъра за спешна медицинска помощ.

От МВР коментираха лаконично, че спазват регламентираните правила. Шофьорите редовно получават и електронни фишове от камерите за скорост. Налага се да доказват, че са бързали за спешен случай, за да се анулират.

Източник: bTV
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари