Защо един баща не може да види и чуе детето си

0
41-годишният Николай Милаванов обикаля по институции в опит да намери своята Анджи
41-годишният Николай Милаванов обикаля по институции в опит да намери своята Анджи Снимка: 24 часа

С една драматична и заплетена история 41-годишният Николай Милаванов обикаля по институции в опит да намери своята Анджи. Мъжът поиска да я разкаже и пред “24 часа”

За последно той вижда 8-годишната си дъщеря - Анджелина Милаванова, на 15 март тази година. С майката на детето Цвета Калайджиева вече не са двойка, преди това не са имали брак, но той е припознал детето.

Цвета и Николай Милаванов живеели заедно 10 години. Николай твърди, че до март той се грижи сам за детето. Имат устна уговорка с Цвета тя да взема Анджелина само през уикендите.

На въпросния 15 март всичко изглежда нормално, бащата е радостен, че наскоро е купил ново колело на Анджелина. Оставя я при майка й. Обявяват обаче извънредното положение заради епидемията, децата спират училище. Решава да остави момичето си в дома на Цвета до 17-и. Всъщност става въпрос за квартирата на сестра ѝ Рая Калайджиева.

Когато в уречения ден отива на адреса, там няма никого. Личният телефон на детето и този на майката са изключени. Николай разказва, че не спира да звъни през следващите дни, но все пак решава да даде малко време на Цвета тя да се свърже с него, преди да подаде жалба в полицията. Това така и не се случва и в края на месеца той подава жалба в столичното 7-о РУ на МВР в “Младост”, както и в това по неговото местоживеене - 8-о РУ в “Дружба”. Обръща се и до дежурния прокурор в София. Николай обясни, че е подавал сигнали до всички институции, включително и до социалните служби. Такъв обаче не е постъпвал в Дирекция “Социално подпомагане” и това е причината служителите да не направят проверка.

Това става ясно от справка за вече започната процедура по случая с малкото момиче. Николай е категоричен, че се е обърнал към всички възможни институции. Той не потвърди, но и не отрече дали е пропуснал да подаде сигнал до конкретната служба.

“Всяка една институция съм сезирал, никой не ми обръща внимание”, твърди бащата. По думите му никой не взима нещата присърце, вижда себе си като “поредната жертва на нашата система”.

От полицията в крайна сметка му е обяснено, че са установили контакт с майката. Пред тях Калайджиева обещала, че телефонът на детето ще остане включен и то ще се свърже с баща си. Проблемът е, че при липсата на брак и съответно развод двамата нямат уреждане на родителските права.

Преди да го сполети тази драма, Анджелина живее основно при него в “Дружба”, затова я записва в 68-о СУ “Акад. Н. Обрешков” - само на минута от входната им врата. Казва, че от самото начало е в постоянна връзка с учителите на дъщеря си. Майката изобщо не е осигурила достъп до виртуална класна стая, когато децата минаха на дистанционно обучение, и така тя пропуснала да завърши както трябва първи клас, тревожи се Николай.

Научил, че бившата му е преместила момиченцето първо в Троян. Смята, че в момента се намира в с. Велчево, област Ловеч. Казва, че директорката на 68-о СУ в София не му е обяснила защо детето е било отписано без неговото съгласие.

"Защо един баща не може да види и чуе детето си", пита той през сълзи. Не може да повярва, че не го е изпратил в първия учебен ден.

Малката Анджелина е правила опит да се свърже с татко си - потърсила го по своя личен мобилен телефон, скришно от майката. Оплакала се

на Николай, че я убеждават да нарича “татко” новия партньор на майка си.  Казва, че се опитал да обясни на детето си, че ще направи всичко възможно да си го върне, и че е завел дело, но в този момент телефонът е бил изтръгнат от ръката на дъщеря му и изключен.

Николай не уточнява как е разбрал, че сега бившата му партньорка живее в село Велчево с друг мъж - Лъчезар. Твърди, че е получавал заплахи от него в продължение на седмица, които започнали след опита на Анджелина да се свърже. Именно въпросният мъж прекъснал разговора с детето и заплашил Николай, че “ще му изпрати хора”. 

Бащата добавя, че бил сезирал прокуратурата, и твърди, че има образувано досъдебно производство за отправените му заплахи.

“Не ме е страх да отида, страх ме е да не направя аз белята”, пали се Николай.

По думите му Цвета била негодна да гледа детето, защото работела до късно в заведение и се прибирала по нощите. Затова завел дело за отнемане правата на майката с искане да остане единствен настойник на своята дъщеря. Адвокатката, която представлява Николай, в момента се намирала в Англия и се прибирала следващия месец, което допълнително забавяло процедурата.

“Всички учителки в детската градина са ми свидетелки, че аз съм го отгледал това дете. Аз съм му готвил, аз съм му прал, всичко аз..”, продължава таткото.

Казва, че е работил в 39 държави по света. През 2012 г., когато се ражда дъщеря му, той работи в Швейцария за известна компания, производител на часовници. Тогава Цвета му се обажда и му поставя ултиматум, че ако не се прибере при нея и не гледа дъщеря си, тя ще остави детето в дом за деца, лишени от родителска грижа. Николай казва, че без много колебания напуска скъпоплатената работа.

Разказва още, че е бил и преводач в Лондонския апелативен съд. Когато се прибира от чужбина, за да гледа своята дъщеря, за известно време работи в сивия сектор, признава си мъжът - направил фирма за хамалски услуги и транспорт. Oт октомври му предстои да започне работа като инспектор в РЗИ - София, отдел заразни болести. Ще бори COVID-19 от първа линия.

“В крайна сметка всички живеем за децата си и искаме най-доброто за тях”, въздиша Николай.

Описва майката на Анджелина като криминално проявена. Обвинява я, че е проституирала в Сандански, и настоява, че има документи, които доказват това. Били у адвокатката му. А в досието на бившата имало и две дела за кражба. На 11 септември Николай бил потърсен от представители на полицията, които му обяснили, че издирват местонахождението на Цвета Калайджиева. Не знае този път за какво.

“Помолих ги да кажат на дъщеря ми, че я обичам, защото казаха, че ще отидат във Велчово да търсят Цвета”, казва той. Настоява да се публикува и имейл адресът му, за да се свърже с него всеки, който може да го приближи пак до дъщеря му - [email protected].

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари