Заради вноса на зеленчуци от Гърция и Турция не скачат рязко цените на пазара у нас

0
Търговците вече си калкулираха предстоящата тежка зима
Търговците вече си калкулираха предстоящата тежка зима Снимка: БГНЕС

Въпреки това цените са скочили чувствително

Засилен внос на оранжерийни зеленчуци от Турция и Гърция през последните седмици все още пази българския пазар от прекалено рязкото им поскъпване, но въпреки това цените им се увеличават чувствително, пише 24 ЧАСА.

През последната седмица оранжерийните домати и краставици поскъпнаха с нови 14-15%, а почти с толкова повишиха цените си и през предходната. В последните дни на септември доматите, отглеждани на закрито, струваха 2,34 лв. на едро, докато сега вече се търгуват по 2,91 лв.

Основната причина е, че през този сезон разходите за производството им започват да се покачват, тъй като оранжериите масово са на отопление с природен газ.

През първите две седмици на октомври миналата година средната цена на синьото гориво беше 94 лв. за мегаватчас, докато сега въпреки поевтиняването напоследък е 233 лв. Това е увеличение със 147% в рамките на една година. За същото време обаче повишението на цената на доматите от оранжерии е с 54%. Причината да не е още по-драстично е, че на пазара напоследък има масиран внос на домати а и други оранжерийни зеленчуци от Турция и Гърция. Те са значително по-евтини в този сезон от годината, защото производството им на юг не изисква толкова големи енергийни разходи. Най-вероятно е обаче със застудяването това производство също да поскъпва.

Втората седмица на октомври донесе нова вълна от поскъпване на почти всички основни храни. Има райони от страната, в които например цената на едро на кашкавал “Витоша” е достигнала 19 лв. килото, което означава, че по магазините няма как да струва под 27 лв.

Поскъпването на повечето продукти в момента не е свързано с някакъв скок в цените на суровините, а с желанието на търговците да се подсигурят за идващата зима. Според експерти те са калкулирали всякакви изненади, свързани с разходите им за енергия и за заплати за бъдещ период, и дори да се случи ток, парно и природен газ да поевтинеят, достигнатите цени няма да намалеят.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари