Започва разделно събиране на биоразградими отпадъци в Русе

0
В кафяви контейнери ще се изхвърлят остатъци от храни, биоразградими отпадъци, зелени отпадъци
В кафяви контейнери ще се изхвърлят остатъци от храни, биоразградими отпадъци, зелени отпадъци

В кафяви контейнери ще се изхвърлят остатъци от храни, биоразградими отпадъци, зелени отпадъци

Разделно събиране на биоразградими отпадъци ще започне през 2024 г. в Русе, след като общината е на финала на изграждането на анаеробната инсталация. Съоръжението вече има Акт 15 и през януари се очаква да бъде въведено в експлоатация и да заработи, съобщи ръководителят на проекта зам.-кметът Димитър Недев. Освен че проектът е на финала си, добрата новина е, че Върховният административен съд окончателно е отменил санкцията от близо 7 млн. лв. за общината.

Инсталацията се реализира по проект, финансиран от ОП „Околна среда“ 2014 – 2020 по приоритетна ос „Отпадъци“. Водещ бенефициент е Община Русе, а партньори са общините Сливо поле, Иваново, Тутракан, Ветово, които са членове на Регионалното сдружение за управление на отпадъците, предаде Русе Медиа.

Наред с изграждането на анаеробната инсталация, ще бъде осигурено и разделно събиране на биогразградимите отпадъци от териториите на общините по проекта. Целта е да се създаде допълнителен капацитет за рециклирането им и да се постигне намаляване на общото количество депонирани отпадъци. Русе се стреми да достигне 30 % намаление чрез анаеробната инсталация и сепариращата инсталация, каза Димитър Недев.

Предстои да бъдат поставени кафяви контейнери, в които да се изхвърлят остатъци от храни, биоразградими отпадъци, зелени отпадъци. Най-трудното ще бъде хората да се научат да ги използват по предназначение, като за целта ще бъде проведена информационна кампания.

Новото съоръжение ще позволява безкислородното третиране на биоразградими отпадъци, от които впоследствие се получава компост, газ и електрическа енергия.

Изпълнителят на проекта сподели, че е било истинско предизвикателство да приключат работа по изграждането на инсталацията в рамките на 270 дни. Заради обжалванията стартът е бил даден с голямо закъснение и малко хора са вярвали, че ще бъде готово в този кратък срок, след като първоначално са били заложени 700 дни. На моменти се е работело денонощно, но резултатът е налице. Доставено е също съпътстващо оборудване, техника за разделно събиране, мобилно оборудване и транспортни средства.

Общият бюджет на проекта „Проектиране и изграждане на анаеробна инсталация за разделно събрани биоразградими отпадъци на територията на Регионално сдружение за управление на отпадъците Русе“ е 34 383 754 лв., като финансирането от Европейския фонд за регионално развитие е 21 806 615 лв., а от националния бюджет 3 848 226 лв. Собственият принос на сдружението е 3 045 059 лв., а на Община Русе – 9 488 821 лв. Срокът за изпълнение на проекта е 31 декември 2023 г.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    17
    до 14
    Я, какво става селянино , не разбра какво те питам ли? Вярно си докер и определено не си русенец. Забелязал съм , че хора, натресли се тук от забутаните села всячески се опитват да се представят за кореняци.:) Комплекси, ефенди! Няма да си играйкам повече с теб, мама ми е казала с тъпанари да не играя. Бъди здрав! За докерджилъка е нужно здраве. То за тук е нужен акъл, ама няма как да разбереш, че си елементарен и изключително тъп.:) Весели празници и много късмет през Новата!:)
  • 2
    16
    до 15
    Загледай се по-внимателно, фирмите са две и всеки ден се извозва контейнера с биоразградимите, тези с разделното ги събира друга фирма /поне камионите са с други стикери/ не ежедневно, а като се напълнят. Поне край нас е така! Вярно, някой път контейнерите особено за пластмасови опаковки се препълват, а фирмата закъснява да ги прибере.
  • 2
    15
    А досега?!
    В центъра, където живея и сега има контейнери за разделно събиране на отпадъци - за хартия, за стъкло, за метал и пластмаса и биоразградими битови. И какво?! Минава един сметосъбиращ контейнеровоз - всичко на едно място. А зам.- кметът смята, че трудно щяла да се възпета населението да събира разделно отпадъци. СмЕх...Ще се изпотрошат пак едни милиони като гледам за КАФЕВИ контейнери. На сегашните какво им е?!
  • 0
    14
    давай, давай,
    допълвай си CV-то! Много боли като ти казват истината, нали?!? :) :) :)
  • 3
    13
    до 12
    Кой квартал, бе? Тракцията ли или Селяметя?:) Май си учил в "Славейков".:) За средно няма да те питам, най-много ти давам ТРКК, паралелка докери. Възпитание, акъл, изразни средства - типични за силов бачкатор.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари