Започва ново безплатно саниране на жилищни сгради

3
Държавата предвижда да отпусне 1,74 милиарда лева за програмата
Държавата предвижда да отпусне 1,74 милиарда лева за програмата

Държавата предвижда да отпусне 1,74 милиарда лева за програмата

Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) ще публикува най-вероятно още през септември условията за кандидатстване по националната програма за енергийно обновяване на публични сгради и многофамилни жилища. Това обяви вицепремиерът и министър на регионалното развитие Гроздан Караджов пред Dir.bg.

Той обясни, че в Националния план за възстановяване и устойчивост са предвидени 1.5 млрд. лв., а допълнително от българската държава ще бъдат добавени още 240 млн. лв.

Вече има и някои ясни параметри за кандидатстването по програмата за саниране - отново ще е необходимо сдружение на собствениците и енергиен паспорт на сградата.

"Документът, в който ще са описани резултатите от енергийното и техническо обследване, ще покаже на собствениците кои са необходимите мерки за постигане на най-висока енергийна ефективност на блока", каза още Караджов.

Регионалният министър уточни, че санирането ще бъде 100% безплатно единствено за подадените и одобрени до края на март 2023 г. заявления от етажната собственост. След това всички, които бъдат одобрени до края на 2023 г., ще получат 80% от средствата, а останалите 20% ще бъдат осигурени от собствениците в сградата. Министър Караджов подчерта, че това е заради изискванията на ЕК.

Той допълни, че очаква в новата кампания да се постигне по-висок клас на енергийна ефективност в сравнение с предишното саниране.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    5
    до 4
    Доколкото прочетох, за да участва къща на село в програмата, то трябва тя да е много-фамилна. Т.е. помислили са и за най-верните избиратели - ц̶и̶г̶а̶н̶и̶т̶е̶... пардон, римляните. Данъкоплатците да се оправят! Щом са намерили пари да си платят данъците, ще намерят и за енергийна.... Извинявам се. То бива сарказъм, ама от писане на толкова глупости ми се изприщиха ръцете. Мисля, че основното го разбрахте.
  • 3
    4
    Ваня
    Какви са изискванията да се кандидатства за саниране на кьща на село?
  • 8
    3
    Продължаваме промяната?!!
    И тия ще крадат поголовно, също като предишните! А баба Пена и дядо Иван от село Долно уйно ще плащат дограмата и полистирена за панелките на бедните софиянци....
  • 3
    2
    Кремена Оджакова
    Ще се кандидатства наново с нови документи с нови изисквания...
  • 6
    1
    ?????
    А със блоковете които бяха преди одобрени няма ли първо тях да санират или трябва на ново да се кандидатсва?
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Група британски учени са доказали, че няма нещо във Вселената, което българите да не могат да напсуват.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари