Започва фестивалът на сладките изкушения в Русе

2
11 сладкарници, Били Хлапето, NANA и много забавления очакват гостите на фестивала на торта Гараш
11 сладкарници, Били Хлапето, NANA и много забавления очакват гостите на фестивала на торта Гараш Снимка: Община Русе / архив

11 сладкарници, Били Хлапето, NANA и много забавления очакват гостите на фестивала на торта Гараш

Днес ще се проведе второто издание на Фестивала на торта Гараш.

Събитието е организирано от Община Русе, ОП "Русе Арт", Общинска фондация „Русе – град на свободния дух“, както и представители на бизнеса и местните културни институти. Фестивалът отново ще предложи кулинарни наслади и забавления за малки и големи.

11 сладкарници ще представят на русенци своите варианти на вкусната торта Гараш и други сладки изкушения. Желаещите да похапнат сладко и да подкрепят русенския бизнес ще могат да го направят, като закупят от множеството десерти, изложени под шатрите пред Съдебната палата.

Община Русе

Програмата ще започне в 10:00 ч., когато стартира Конкурсът за непрофесионалисти за най-добра торта Гараш. Той ще се проведе пред сградата на Доходното здание, а участниците ще представят както класически рецепти на известния десерт, така и свои варианти. Жури от професионалисти ще избере най-добрите сладкарски изкушения. Кметът Пенчо Милков също ще отличи най-вкусната според него торта Гараш, която ще грабне специална допълнителна награда.

В 11:00 ч. пред Съдебната палата най-малките русенчета ще могат да участват в състезателна игра, организирана от Спортна академия "Питър Пан".

12:00 ч. пред Съдебната палата е началото на кулинарната демострация на шеф Ради Стамболов, който ще зарадва присъстващите с Гараш трюфели.

Русенци ще могат да влязат в ролята на главния диригент на Държавната опера Димитър Косев в 12:30 ч., когато пред Доходното здание стартира "Русе дирижира Операта".

Камерен състав от Държавна опера Русе ще представи свои изпълнения пред Паметника на свободата в различни часове през деня.

Русенци ще могат да си направят снимка за спомен на специално обособения фото кът пред Доходното здание от 15:00 до 19:00 ч. Внушителна 3D рисунка, посветена на създадения в Русе десерт, ще краси площад "Свобода" и ще даде още една възможност на желаещите да си направят атрактивни фотоси.

След 17:00 ч. в градинката пред Доходното здание ще започне детската кулинарна работилница "Вкусно и полезно" с Деница Филева. Там ще се проведе и състезанието "Мама, татко и аз".

На сцената пред Съдебната палата в 17:30 учениците от ПГ по туризъм ще забавляват с анимация най-малките, а след тях са изпълненията на Школата за изкуство и култура "АРТи КУЛ".

През целия ден ще има организирани безплатни пешеходни туристически обиколки с екскурзовод. Те ще тръгват от Паметника на свободата в 10:30, 14:30 и 17:00 ч., като групите ще са за максимум 30 човека.

Кулминацията на Фестивала на торта Гараш ще стартира в 20:00 ч. пред Община Русе. На сцената ще се качат Танцово студио "Фрийдъм" и популярните изпълнители Били Хлапето и D3МО, които ще подгреят публиката за изпълненията на световноизвестния рапър от 90-те Nana.

Вечерта ще завърши с пищна заря.

Всички събития от Фестивала на торта Гараш са с вход свободен.

Програма на Фестивала

8:00 - 9:30 ч. - Настаняване на сладкарниците по шатри на пл. „Свобода“

9:30 – 11:00 ч. - Конкурс за непрофесионалисти за най-добра торта Гараш /пред Доходно здание/

9:30 - 10:00 ч. - Аранжиране на торти пред Доходно здание

10:00 – 10:30 ч. - Оценяване на тортите от професионално жури пред Доходно здание

10:30 – 11:00 ч. - Награждаване на участниците

10:30 ч. - Пешеходна туристическа обиколка с екскурзовод - вход свободен, тръгване от Паметника на свободата. Група макс. 30 човека.

11:00-12:00 ч. Състезателна игра за деца на възраст 5-9 г. , организирана от Спортна академия за деца "Питър Пан" с Мирослав Големанов /пред Съдебна палата/

12:00 - 13:30 ч. Кулинарна демонстрация на шеф Ради Стамболов с Гараш трюфели /пред Съдебна палата/

12:30 – 13:30 ч - „Русе дирижира Операта“ – атрактивно участие на Държавна опера Русе, с диригент Димитър Косев /пред Доходното здание/

13:30 ч. Шествие на Римски легион /пл. „Свобода“/

14:00 ч. Музикално изпълнение на камерен състав от Държавна опера Русе /пред Паметника на свободата/

14:30 ч. Пешеходна туристическа обиколка с екскурзовод - вход свободен, тръгване от Паметника на свободата. Група макс. до 30 човека.

15:00 -19:00 ч. - Photo box – Снимки за спомен /пред Доходното здание/

17:00 ч. - Пешеходна туристическа обиколка с екскурзовод - вход свободен, тръгване от Паметника на Свободата. Група макс. до 30 човека.

17:00 ч. - Музикално изпълнение на камерен състав от Държавна опера Русе /пред Паметник на Свободата/

17:00 – 18:30 ч. - Кулинарна детска работилница „Вкусно и полезно“ с Деница Филева за деца на възраст 5-12 г. Състезание „Мама и аз, татко и аз“ /пред градинката на Доходно здание/

17:30 - 18:00 ч. - Детска анимация от ПГ по туризъм „Иван П. Павлов“ /сцена пред Съдебната палата/

18:00 ч. - Изпълнение на Школа за изкуство и култура „АРТиКУЛ“ и други млади изпълнители от Русе /сцена пред Съдебната палата/

20:00 ч. - Концерт с участието на Танцово студио „Фрийдъм“, Били Хлапето и D3МО и световно известния изпълнител от 90-те години – NANA a.k.a. Darkman /открита сцена пред Община Русе/

22:30 - Заря

През целия ден русенци ще могат да си закупят торта Гараш и други вкусни десерти от разположените пред Съдебната палата шатри, където 11 русенски сладкарници ще предлагат своите изделия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    1
    Шофиоф
    На кметът Цикъла ева мамата на празника. Километри задръствания в центъра
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари