Започнаха продажбите на автомобили, конфискувани от пияни и дрогирани шофьори

0
След като автомобилите са отнети с решение на съда, те се превръщат в държавна собственост
След като автомобилите са отнети с решение на съда, те се превръщат в държавна собственост

След като автомобилите са отнети с решение на съда, те се превръщат в държавна собственост

Започнаха продажбите на автомобили, конфискувани от пияни и дрогирани шофьори. След като автомобилите са отнети с решение на съда, те се превръщат в държавна собственост.

Държавата като собственик има пълните права да се разпорежда с вещта и съответно да реши да продаде ли съответната кола или да я запази, за да послужи на някой от органите ѝ. Така, оказва се, по-хубавите, нови и здрави автомобили може никога да не се обяват на търг, а за публична продан да бъдат обявени само старите и скъпите за поддръжка.

Темата в студиото на "Здравей, България" по NOVA коментираха адвокатът Силвия Петкова и бившият директор на КАТ Тенчо Тенев.

„При каране на чужда кола това, което на практика се случва е, че когато бъде хванат един шофьор в пияно състояние или след употреба на наркотични вещества – автомобилът се иззема като веществено доказателство, оценява се, след което се връща на правоимащия. Вече, с постановяването на присъдата, съдът присъжда равностойността на този автомобил”, обясни Петкова.

„Един автомобил струва 2500 лева, да кажем, и 2500 лева трябва да плати пияния или дрогиран водач, който е шофирал. Реалният собственик си получава автомобила след оценката”, посочи още тя.

„Има спад на водачите, които шофират след употреба на алкохол или наркотици и то благодарение на и на вашия ефир, тъй като в течение на годината от момента, в който влезе в сила законът за конфискация на автомобилите, с вас и заедно с нашите експерти говорихме, прокламирахме и това даде доста положителен резултат”, смята Тенев.

Според него малко, но забележимо са намалели тежките пътно-транспортни произшествия, както и употребата на алкохол и наркотични вещества във високите стойности. Намаляването на пияните и дрогирани шофьори на пътя обаче не е единственото, което влияе за намаляване на инцидентите.

От 6400 тежки ПТП-та, 6000 са от водачи, които за първи път се сблъскват с пътната обстановка и правят първото си нарушение. Там са неправилните маневри и превишената скорост. Това означава, че имаме пропукване в системата, която подготвя водачите”, коментира още Тенев. По думите му на магистралите има най-малко произшествия със загинали хора. По-мрачна е статистиката за първокласните и второкласните пътища извън населените места.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    1
    Данчо-ментата и компания
    Булгаристанците ще ги научат по трудния начин, че в територия държана от мутри, престъпнци и злодеи като боко-тиквата, дебелянчо-свинята и киро-измамника, е голяма грешка да се купуват скъпи коли. Не си купувайте скъпи коли в булгаристан, защото държавните хрантутници ще ви ги вземат! Един съвет към хората, които пият и се дрогират - носете си винаги в жабката на колата едно пакетче захар, един ключ, и едно малко чукче. Ако ви спрат, и сте пили, или сте се дрогирали, така или иначе ще ви вземат колата. За да не я оставяте в ръцете на нищоправците в държавната администрация - направете следното: Изсипете захарта от пакетчето в маслото на двигателя. Вземете чукчето от жабката и с него счупете всички стъкла, счупете фаровете, счупете и стоповете на колата. С клуча си отвийте акумулатора и си го вземете. Така злодеите от държавната администрация ще получат само един потрошен таралясник, който става единствено за скрап.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари