Започна ремонт на моста на Колю Фичето край Бяла

5
Предвижда се още да има ресторант, музей и атракции
Предвижда се още да има ресторант, музей и атракции

Предвижда се още да има ресторант, музей и атракции

Началото на консервацията и реставрацията на моста на Колю Фичето край град Бяла, област Русе, вече е поставено. Дейностите се извършват по европроект, съобщи кметът на града Димитър Славов, предаде БТА.

Мостът на Колю Фичето е символ на град Бяла. Съоръжението е изградено преди повече от 150 години от майстор Колю Фичето и се смята за постижение на българското възрожденско инженерно-строително и архитектурно изкуство. Работата по него започва през 1865 г. и завършва през 1867 година. Построен е по заповед на Мидхат паша.

Мостът е с дължина 276 метра и е широк девет метра. Неговите 14 свода с отвор 12 метра са украсени с релефни изображения на животни. Поддържат го 13 опори с водорези и облекчаващи ниши, както и два брегови устоя. Мостът е направен от издялан камък от местен варовик и варов хоросан. След наводнение през 1897 г. осем свода в средната част на моста са унищожени. През 1922-1923 г. мостът е реконструиран със стоманобетонни опори и сводове, но първоначалният облик е променен.

Обектът е паметник на културата от национално значение.

Според извършено преди време обследване става ясно, че основите на съоръжението са здрави. Сериозни са проблемите с настилката, има пукнатини и фуги между камъните. Преди години заради ремонт на съвременния мост движението на автомобили беше насочено по старото съоръжение, което го амортизира още повече.

Освен ремонт на моста по проекта се предвижда изграждане на двуетажна сграда и подобряване на прилежащата инфраструктура и достъпа до съоръжението.

Двуетажната сграда ще бъде с модерен архитектурен дизайн. В нея ще има ресторант, музей, обслужващи помещения, зала за прожекции, интерактивно преживяване "Машина на времето", магазин за сувенири, оборудване за 3D-мапинг шоу.

Славов обясни, че музеят ще представя историята на Беленския край, но по интересен интерактивен и атрактивен начин. Чрез "Машината на времето" посетителите ще се върнат години назад, за да проследят началото на строежа на моста.

Общата стойност на европроекта е 9,5 млн. лева, като той се финансира по оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020 година.

ова е емблемата на Бяла. Това е най-известният ни обект. Радваме се, че въпреки проблемите, успяхме да поставим началото на реалните дейности по проекта. Това ще доведе до още по-добро развитие на туризма и до повече посетители. От друга страна това е добре и за местния бизнес. От географска гледна точка община Бяла заема стратегическо място. Тя е важен комуникационен и транспортен център на границата на три области - Русе, Търговище и Велико Търново. Дейностите по проекта трябва да приключат през март идната година", каза кметът на Бяла Димитър Славов.

Той припомни, че преди година в Бяла е открита и нова туристическа атракция - музейна експозиция с шест восъчни фигури на известни личности, свързани с историята на Бяла. Тя се намира в Арт центъра в града. Средствата за изработването на фигурите са събрани от дарения и с финансова помощ от общината.

В експозицията е представена руската баронеса Юлия Вревская, медицинска сестра-доброволка в армията по време на Руско-турската освободителна война от 1877 - 1878 година. Тя пристига в 48-ма военновременна болница в Бяла, Русенско, на 20 ноември 1877 година. На следващия месец е командирована в превързочния пункт на XII армейски корпус в близкото село Обретеник. Връщайки се в Бяла, Юлия Вревская не след дълго заболява от петнист тиф и умира на 5 февруари 1878 година. Погребват я край черквата в Бяла в униформа на милосърдна сестра, заедно с друга жертва на коварната болест - сестра Мария Неелова.

Има фигури на Колю Фичето - изградил моста край град Бяла, на революционера Панайот Волов, намерил смъртта си във водите на река Янтра в района на мостовото съоръжение.

В експозицията е включен и княз Александър Батенберг, който на 20-годишна възраст е получил първия си орден в Бяла от руския император Александър Втори, който също е представен.

Шестата фигура е на поета Петко Рачов Славейков, който едва 18-годишен бил учител три месеца в Бяла.

Славов припомни, че за изработването на нова восъчна фигура е организиран през декември миналата година благотворителен коледен базар. На него са предлагани коледни картички, играчки, сурвакници, ръчно изработени от деца от всички училища и детски градини в града, както и от посетителите на два центъра за социални услуги. По време на базара са събрани 4312,34 лева.

"За изработването на новата восъчна фигура са нужни повече от събраните средства, като идеята е да се организират и други благотворителни базари. Общината също ще отпусне средства", обясни кметът на Бяла Димитър Славов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    4
    Малии
    Мале ако изпратят групите ремонтирали пътя покрай бяла или тия които от време оно правят тунелите Витиня... край с моста.... Щом се намеси съвременния "майстор" всичко се стига до един кръговрат от ремонти. 9,5м за една двуетажна барака и ремонт на здрав мост.
  • 7
    3
    Lwqyt
    Не пипайте тази емблема на неповторим майстор!!! Някой ще глътне едни пари,ще разруши този невероятен паметник на майсторлъка и отговорноста и съвестта на някогашните МАЙСТОРИ!!! Ще започне безконечен ремонт на ремонта! До болка познато на не едно място в България!!!!
  • 3
    2
    Byala
    Всичката тази помия в реката.....
  • 7
    1
    Реставратор
    Да не се окаже после, че 'двуетажната сграда' е всъщност сграда тип сергия, а 'машината на времето' е фургон от който продават "горивото" - кибабчита и кюфтаци, плюс сироп за разреждане, и моста се е преместил по нагоре по течението.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари