Реставрираният мост на Колю Фичето чака туристи през лятото

5
Кметът на Бяла: Този проект ни позволява да мечтаем, че регионът може да привлича много туристи
Кметът на Бяла: Този проект ни позволява да мечтаем, че регионът може да привлича много туристи Снимка: Русе Медиа

Кметът на Бяла: Този проект ни позволява да мечтаем, че регионът може да привлича много туристи

Реставрираният мост на Кольо Фичето и новоизграждащият се посетителски център ще приемат туристи това лято. Това заяви кметът на град Бяла Димитър Славов, който участва в провеждащата се в Русе регионална конференция по проект "Европа на Балканите: Общо бъдеще", организирана от Българската телеграфна агенция (БТА). Домакин на събитието е Националният пресклуб на БТА в Русе.

„Този проект, с девет милиона лева безвъзмездна европейска помощ, както и съфинансиране, ни позволява да мечтаем, че регионът може да привлича много туристи, подчерта Славов.

Началото на консервацията и реставрацията на моста на Колю Фичето край град Бяла, област Русе, беше поставено в началото на 2023 г. Дейностите се извършват по европроект.

Мостът на Колю Фичето е символ на град Бяла. Съоръжението е изградено преди повече от 150 години от майстор Колю Фичето и се смята за постижение на българското възрожденско инженерно-строително и архитектурно изкуство. Работата по него започва през 1865 г. и завършва през 1867 година. Построен е по заповед на Мидхат паша. Обектът е паметник на културата от национално значение. Освен ремонт на моста по проекта се предвижда изграждане на посетителски център.

Това всичко е благодарение на европейското финансиране, посочи кметът на Бяла.

Община Бяла сме допустими бенефициенти по Програмата за развитие на селските райони. С тази програма си направихме чисто нов път, пет километра улична мрежа. Като знам какви са ни капиталовите разходи, без тези средства никога нямаше да ги направим. В момента имаме друг спечелен проект, който така сме го направили, че ще ремонтираме главната улица на три села – Ботров, Бистренци и Копривец. Буквално ще ги променим, разказа още той пред участниците в дискусията.

Проектът "Европа на Балканите: Общо бъдеще" се изпълнява от БТА с подкрепата на Европейската комисия и надгражда вече осъществения проект "Европа в България: Общо бъдеще". Сред целите на проекта са: по-добро разбиране на ролята на политиката на сближаване, включително на Балканите; повишаване на осведомеността за проекти, финансирани от Европейския съюз чрез Кохезионната политика; насърчаване на открит диалог за резултатите от изпълнението ѝ на местно ниво, както и на гражданското участие по въпроси, свързани с политиката на сближаване.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    16
    Стоян Иванов Грънчаров
    Моля за една снимка на екипа който в направил проекта за да можем да го овековечим
  • 2
    15
    Стоян Иванов Грънчаров
    Всички строители трябва да отидат да видят как Кольо Фичето е строил мостове от бетон преди около 150 години
  • 3
    14
    Питам
    Някой дава ли си сметка какво става в България днес? В главите всички Вие какво имате,мозък или лой? Скоро ще започнат и книги да горят Еврейски работи са туй по български.Българи,събудете се.
  • 4
    13
    Кольо Фичето
    Кольо Фичето е правил моста и смятал с клечки макета.Устоява 150 г.Хамавитв ГЕРБАДЖИИ,КОМУНИСТИ МУ РАЗКАЗАХА ИГРАТА.ЗА РУСКИЯТ ПАМЕТНИК ИМА МИТИНГИ,БДЕНИЯ,А ЗА МОСТА НА УСТА КОЛЬО ФИЧЕТО? ЕЙ БЕЛЕНЧАНИ,РУСЕНЦИ? КАКВО ВИ СТАВА?
  • 6
    12
    Стар
    Този шедьовър на строителството,а именно Моста на майстор КОЛЮ ФИЧЕТО е на 157години, построен без бетон.Колко ли ще го има вече бетониран?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари