Депутат от Русе: Мостът на Колю Фичето ще бъде съсипан

6
При установената проверка става ясно, че процесът по реставриране моста не се следи качествено и цената се повишила с 15%
При установената проверка става ясно, че процесът по реставриране моста не се следи качествено и цената се повишила с 15% Снимка: Facebook

При установената проверка става ясно, че процесът по реставриране моста не се следи качествено и цената се повишила с 15%

На миналия парламентарен контрол народният представител Златан Златанов от “Възраждане” зададе въпрос към министъра на регионалното развитие и благоустройство (МРРБ).

Въпросът е важен за транспорта и сигурността на жителите на град Бяла, за да бъдат спокойни, че се запазват всички знакови архитектурни паметници и съоръжения и се реставрират подобаващо, за да се запази духа и автентичността на града. Златан Златанов поиска от Министъра, конкретно да отговори на следния въпрос:

“Следи ли ежедневно и в реално време изпълнението по реставрацията на моста на Колю Фичето в община Бяла, област Русе? И има ли увеличение в отделените средства за реставрация, от близо 9 млн. лева?

При установената проверка става ясно, че процесът не се следи качествено и цената, която финално трябва да се плати за реставрацията на моста, се е покачила с 15% до 11.5 млн. лева, като крайният срок за завършване на процеса е до края на годината.

Според Златан Златанов реставрацията на моста на Колю Фичето над река Янтра е предизвикала възмущението на жителите на областта.

Мостът е недвижима архитектурна, строителна и културна ценност от национално значение. Грозна гледка представлява намесата при реконструкцията при два от подпорните стълбове, прясно бетонирани с геометрия различна от останалите, което е груба намеса в автентичния вид на съоръжението, построено през далечната 1867 година. Притесненията на хората не са безпочвени, тъй като друг мост, също дело на възрожденския майстор, построен при град Дряново, беше укрепен с бетон, без да се спазва законът за културното наследство. Затова русенци считат, че мостът ще бъде съсипан от хора с дипломи, но без сърца”,коментира Златан Златанов от трибуната.

Като допълнителен акцент, поставен от народния представител Златан Златанов, бе начинът, по който този мост се реставрира и важността самият облик на моста да запази автентичния си вид, защото това е един от първите мостове, построени след Освобождението. Подобни реставрации трябва да се правят от лицензирани специалисти с доказан опит в дейността, защото ако бъде деформиран или съсипан външния вид на моста, повече не може да бъде възстановен.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -12
    7
    Аре стига!
    Аре стига с тоя мост. Тотално, категорично аполитичен съм. Дреме ми на уя за Герб, Възраждане, ПП, ИТН, ДПС или партия на талибаните ако има такава. Какво да направим сега, да възкресим умрели преди 150 години каменари ли, че да възстановяваме моста по оригинални технологии? За чий? Колко пари би струвало? Кому е необходимо.
  • 11
    6
    Йовчо
    Грозно, срамно и позорно съсипват моста с усвояване/кражби/ на едни пари от местната власт на ГЕРБ.
  • 18
    5
    Нулеф
    Само да откраднем 200 000.00 лева и ще го ремонтираме моста, спокойно. Мумиите искат поддръжка.
  • 10
    4
    Плешивата Златка и Милен...
    Ги знае целия град
  • 43
    3
    Гражданин
    Моста ВЕЧЕ Е СЪСИПАН за голямо съжаление и е време прокуратурата да се самосезира проектанти и длъжностни лица от Министерството на халтурата са за затвора.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари