Заплаха от балистична ракета, която лети към Хаваите

0
Хората бяха събудени от ужасяваща тревога
Хората бяха събудени от ужасяваща тревога

В 08:07 часа в събота туристите, дошли за мечтаната си ваканция, и местните бяха събудени от ужасяваща тревога, която им нареждаше да се скрият, защото към острова лети балистична ракета.

Тревогата, изпратена чрез съобщение до мобилните телефони гласеше: „Заплаха от балистична ракета, която лети към Хаваите. Незабавно потърсете убежище. Това не е тренировка“, пише в. "Дейли Мейл", цитиран от Блиц.  

Междувременно тревогата бе излъчена и по телевизиите и радиата. Зрителите бяха осведомени: „Ако сте навън, незабавно потърсете убежище в сграда. Останете вътре, стойте далеч от прозорците. Ако шофирате, спрете безопасно покрай пътя и търсете убежище“.

През следващите 38 минути, докато властите се опитваха да поправят грешката си, семейства се криха във ваните в баните си, в гаражите и мазетата си, и се молеха за своето спасение в очакване на ракетния удар.  

Някои дори напъхаха децата си в канализацията, докато други изпращаха последни отчаяни послания до своите близки и роднини.

Властите по-късно обявиха, че около 08:05 часа по време на рутинна проверка е била извършена смяна на смяната, а в 08:07 часа служител на Службата за извънредни ситуации на Хаваите по погрешка е задействал тревогата за ракетата.  

Потребителите в социалните мрежи обаче започнаха да публикуват снимки и клипове, на причинения от грешката хаос на острова.  

„Седях във ваната с децата ми, молихме се“, каза местната жителка Мат Лопрести пред Си Ен Ен.

Сара Дончи написа: „Аз и семейството ми се скрихме в гаража. Майка ми и сестра ми плачеха. Тревогата беше фалшива, но много хора останаха потресени“. „Говорих с близките си на Хаваите, всички си мислеха, че след около 40 минути ще загинат. Набийте си го в главите. Това беше много травматизиращо“, написа друг потребител в Туитър.

Звездата от Националната баскетболна асоциация на САЩ Карл-Антъни Таунс написа в Туитър: „Думите не могат да опишат какво облекчение споходи мен и семейството ми, след като разбрахме, че тревогата е фалшива. Приятелката ми е родена и е израснала на Хаваите. Повечето ѝ роднини живеят там. Паниката беше ужасна“.   

Източник: БЛИЦ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари