Записаха удар на микрометеорит върху Луната

1
Небесното тяло най-вероятно принадлежи към метеоритния поток Персеиди
Небесното тяло най-вероятно принадлежи към метеоритния поток Персеиди

Небесното тяло най-вероятно принадлежи към метеоритния поток Персеиди

Руската автоматична станция "Луна-25", която в момента се намира в орбита около естествения спътник на Земята, успя да запише момент на удар на микрометеорит, предаде ТАСС, като цитира съобщение на Роскосмос.

Небесното тяло най-вероятно принадлежи към метеоритния поток Персеиди, който космическият апарат успешно пресече по време на полета си към Луната, предава БТА.

Записът е направен с научни инструменти на сондата, които вече са включени. Автоматичната станция изпрати и изображение на повърхността на Луната. От него се вижда кратера Зиман на Южния полюс на естествения спътник на Земята. Той не е видим от нашата планета и представлява интерес за изследователите.

Автоматичната станция "Луна-25" беше изстреляна от космодрума "Восточний" в Далечния изток на 11 август на борда на ракета носител "Союз-2.1б". Планирано е да кацне на Южния полюс на Луната на 21 август, в района на кратера Богуславски. Сред основните ѝ задачи е да търси замръзнала вода.

Това е първата руска лунна мисия от почти половин век. За последен път СССР изпрати към естествения спътник на Земята сондата "Луна-24" през 1976 г.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари