Замърсяването край Мартен е по-мащабно от очакваното

0
Ежедневно се извършва почистване, но постоянно прииждат нови отпадъци
Ежедневно се извършва почистване, но постоянно прииждат нови отпадъци Видео: БНТ

Близо месец работници се борят с камарите от пластмасови бутилки и отпадъци от нефтопродукти по повърхността на Дунав в района на индустриалната зона до град Мартен.

Замърсяването, което беше забелязано при високото ниво на реката, се оказа доста по-мащабно от очакваното, предава БНТ

След оттеглянето на водата и събирането на огромни количества биогориво от нея, работниците се натъкнали на грамадни дънери и клони, които препречват течението.

На ръка ден след ден те премахват препятствията и се опитват да изгребат мазните петна.

Галин Григоров - областен управител на Русе: „Ежедневно се извършва почистване, но постоянно прииждат нови отпадъци. Натрупаното количество клони и дънери затруднява самото почистване.“

Усилията дават резултат, но почистването става бавно, защото до тази част от крайбрежието може да се стигне само с лодка, но не и е с плаващ кран.

Галин Григоров - областен управител на Русе: „Наистина на всички ни се искаше да се случат по-бързо нещата... на самото заливче, но смятам че в най-скоро време ще бъде почистено.“

Комисия от екоинспекцията, "Морска администрация" и Басейнова дирекция търси решение на проблема, за да бъде почистен района по-бързо. Ако не се намери алтернатива, акцията по премахването на разлива и отпадъците ще продължи поне още месец.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари