Законови промени въвеждат нови задължения за пациента

0
Ще сме длъжни да не разпространяваме невярна информация за лекаря си и да не уронваме престижа му
Ще сме длъжни да не разпространяваме невярна информация за лекаря си и да не уронваме престижа му

Ще сме длъжни да не разпространяваме невярна информация за лекаря си и да не уронваме престижа му

ПП - ДБ внесе законопроект за промени, с които се въвеждат нови задължения за пациента. Промените са в закона за здравето и дописват сегашните скромни четири точки с отговорностите на хората, които имат нужда от лекарска помощ. В момента пациентът е длъжен, според закона, да се грижи за собственото си здраве; да не уврежда здравето на другите; да съдейства на изпълнителите на медицинска помощ в дейностите, свързани с подобряване и възстановяване на здравето му; да спазва установения ред в лечебните заведения. Текстовете изглеждат чисто теоретични - не се е чуло някой да е санкциониран, защото не се грижи за здравето си или защото уврежда здравето на другите, отбелязва вестник "Сега".

С новите текстове депутатите въвеждат нови изисквания. Едното задължава пациента, когато потърси медицинска помощ, да предостави достъп на медиците до цялата здравна информация относно здравословното си състояние - точни и изчерпателни данни при снемането на анамнеза; проведени до момента диагностични и лечебни дейности; извършени волеизявления относно медицинската помощ. Голяма част от тази информация и сега би следвало да е достъпна за медиците през здравното досие на пациента.

Освен това изрично се записва, че пациентът е длъжен да спазва предписанията на лекарите. Такъв текст има в момента в закона за здравното осигуряване, но той се отнася само до осигурените лица, коментират вносителите.

С друг текст пациентът се задължава да не извършва действия, които биха уронили честта или достойнството на медицинските специалисти и да не разпространява неверни данни за тях или за проведените диагностични и лечебни процедури.

Пациентът ще е длъжен и да не прилага заплахи или насилие по отношение на медицинските специалисти, а също и да спазва техните предписания. Няма право да влиза с оръжие в болница, освен ако не го носи по работа.

На плачевното ниво на профилактиката у нас се отговаря със задължение пациентът да участва в предвидените в закона дейности по профилактика, превенция, неразпространение на заразни заболявания и промоция на здравето. Пациентът и сега може дори да бъде глобен, ако пропусне задължителния ежегоден профилактичен преглед при личния си лекар, но тези глоби си стоят от години в закона и никой не смее да ги прилага.

При наличие на заразна болест, пациентът да спазва мерките на задължителната изолация и да дава точна информация за контактните лица.

Вносителите - Александър Симидчиев, Васил Пандов и др., твърдят, че сега грижата за здравето и качеството на живот се възприемало основно като задължение на държавата, а не като задължение и отговорност на всеки гражданин за здравето му. Те очакват промените да създадат "нов тип здравна култура у нас, при засилване на личната отговорност и развитие на лични умения, знания и възможности за укрепване на индивидуалното и общественото здраве". Не е ясно на база на кои задължения се очаква човек да развие "лични умения и знания" за укрепване на личното здраве, след като отношението към пациента и близките му у нас често не предполага те въобще да получат цялата информация за състоянието си.

КОНТЕКСТ

Проектът на ДБ не е нов - той бе внесен точно преди година в предишния парламент, но не бе докаран до финал. Сега обаче текстовете идват в светлината на най-пресния скандал в здравеопазването у нас - със съветника на военния министър и преживяванията му в "Пирогов". Мустафа Емин подаде оставка от поста си в МО, след като целият медицински екип от неговия случай потвърди, че е заплашвал със здравния министър, за да получи помощ (записи на думите му няма, камерите в "Пирогов" се оказа без звук). Вътрешната проверка в болницата потвърди, че Емин е чакал над три часа за обработка на рана, която е отнела 11 минути.

Случаят на Емин се превърна в политически, благодарение на активната намеса на ГЕРБ и Делян Пеевски (Емин се смята за главен враг на ДПС в Рибново). Всички политици заклеймиха агресията, заплахите и злоупотребата със служебно положение. За съжаление, никой от тях не намери за необходимо да коментира как е възможно да се чака три часа за медицинска помощ и само един екип да приема деца в противошокова зала. Нито един политик не коментира и защо в цяла София спешни случаи на деца се приемат само в "Пирогов", а всички други болници ги отпращат. Много родители обаче споделиха сходни истории с откази от други болници и чакане от 3-4 часа в коридорите на спешния институт.

След телевизионно участие на директора на "Пирогов", майката на 15-годишната Даная - Ани Стоянова, написа емоционален пост, в който разказа, че когато дъщеря й се бореше за живота си, именно обаждане на здравния министър е накарало лекарите да дойдат на помощ. Ани разказва и потресаващи подробности от тези тежки часове за отношението на медиците. "Без “имам човек” трудно се оцелява!", написа тя.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 12
    1
    Доктореску
    И ся кво - медицинските специалисти в булгаристан ще бъдат превърнати в "индийски свещени крави". Иронията е, че цялото им прогнило лекарско съсловие вече се напълни с крадци, измамници, идиоти и некадърници, а основната им дейност не е да лекуват пациентите, а как да крадат от здравната каса... Определено при комунизма се живееше много по-леко и свободно. При комунистите се дишаше много по-свободно, отколкото при сегашните сатанисти...
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари