Загробиха пътищата на България

1
Шосетата се разпадат след две години бездействие на институциите и поредица от отменени търгове
Шосетата се разпадат след две години бездействие на институциите и поредица от отменени търгове Снимка: БНР / архив

Шосетата се разпадат след две години бездействие на институциите и поредица от отменени търгове

Сключен бе само един контракт за област Велико Търново по стари конкурси, всички останали са прекратени.

Новият критерий е най-ниска цена, но малките фирми са орязани, пише вестник „Труд“.

Политиците загробиха пътищата на България и ги направиха опасни след две години нехайство и поредица от отменени търгове. Всички в публичното пространство прехвърлят вината за инцидентите на пътя върху строителните компании, които дори и да имат своята вина, няма как да свършат работа, която нито им е поръчана, нито впоследствие ще им бъде платена.

Пътните драми реално започнаха по време на служебното правителство на Стефан Янев, назначено от президента Радев. Тогавашният регионален министър Виолета Комитова спря съществуващите контракти за текущ ремонт и поддръжка на републиканските пътища през юни 2021 г., тъй като били скъпи и със срок на действие от пет години. И започна истинската сага със задънените проекти както за ремонт на пътища, включително и за просто кърпене на дупки, така и за изграждане на нови магистрални отсечки. След спирането на контрактите първоначално бе удължен спешно срокът им, след като пътните фирми се съгласиха да работят временно на старите цени, въпреки че инфлацията отдавна ги бе направила неизгодни, стига да им платят за вече извършените дейности. След два опита се оказа, че новите конкурси под ръководството на Комитова няма как да бъдат проведени, впоследствие се наложи сключване на контракти само за зимно поддържане. Първо Комитова обяви нови поръчки на обща стойност 81 млн. лв. през август 2021 г., но само няколко седмици след това те бяха прекратени. Причината - само една фирма внесе оферти, тъй като от бизнеса бяха категорични, че предложените условия по конкурсите не са подходящи и никой не прояви интерес към тях. Впоследствие Комитова обяви нова поръчка - само за почистване на снега през зимните месеци на 2021 г. до април 2022 г. Цената им бе 82 милиона лева.

Строителният министър Гроздан Караджов от кабинета “Петков” обяви процедура за нови търгове на обща стойност 2,3 млрд. лв. за срок от три години, като в тях освен кърпене на дупки и ремонти се включваше и зимно поддържане. Впоследствие кабинетът “Петков” спря поръчката, като тогавашният зам.-финансов министър Андрей Цеков и настоящ регионален такъв обяви, че в поръчката имало нарушения. Скандалът бе една от причините за разпадане на коалицията и краха на правителството на Кирил Петков. Още тогава злите езици говореха, че Караджов е искал да проведе честен конкурс, без да се съобрази с делението на “наши” и “ваши” и това му е изяло главата.

Следващият служебен министър Иван Шишков в кабинетите “Донев 1” и “Донев 2”. отново обяви процедура за текущ ремонт и поддръжка на пътища, като сумата отново бе набъбнала. Този път до 3,7 млрд. лв. отново за срок от три години.

През юли 2023 г. новото ръководство на пътната агенция, назначено от настоящия министър Андрей Цеков за пореден път прекрати обявените търгове, повечето от които вече бяха с избрани изпълнители и пред финазилизане. Интересен бе фактът, че бе направено едно изключение - само за договора за област Велико Търново, част от общата поръчка за Северен централен район. Тя е спечелена от “Пътни строежи Велико Търново”. Защо единствено за тази фирма бе направено изключение да работи по вече прекратените търгове не стана ясно. Още повече, че от пътната агенция посочиха като причина за прекратяване на обществените поръчки наличието на “ограничителни критерии и изисквания, чрез които се създават предпоставки за незаконосъобразно, непрозрачно и неефективно разходване на публични средства”. Защо във Велико Търново при същия договор няма риск, от ведомството не обясниха, само посочиха, че причината е, че контрактът бил сключен преди 6 юни 2023 г.

Ръководството назначено от настоящия министър Андрей Цеков за пореден път обяви нови конкурси за текущ ремонт и поддръжка на републиканските пътища. Този път вместо за срок от три години поръчките са за 18 месеца или година и половина. Затова и цената е по-ниска - общо 850 млн. лв. без ДДС или над 1 милиард с ДДС. Срокът за подаване на оферти е 7 септември, а критерий най-ниската предложена цена. Веднага министърът бе нападнат, че с условията по новите търгове се изключва възможността да участват малки компании заради изискванията за поддържан обем километри през последните три години.

Така две години без основни контакти за пътища републиканските шосета и съоръженията по тях се рушат, а битката не е нито за по-изгодно, нито за по-качествено строителство, а за това политиците да изпълнят собствените си амбиции и цели, категорични са експерти от пътния сектор.

По принцип през август времето за ремонти на път е благоприятно, но има и интензивен трафик и трябва да се търси баланс между тези две неща, за да не се застрашават участниците в движението. Но не това отдаваме данните, които получихме по Закона за достъп до обществена информация и от които е видно, че цял месец пътните служби се занимават предимно с косене на трева, почистване на храсти и млада гора.

Констатираме, че повече от 3 месеца новият министър Андрей Цеков и екипа му не предприемат никакви промени в Агенция пътна инфраструктура. Нещо повече - научихме, че Цеков е издал заповед всеки месец отговорните служители на АПИ да му представят отчети, в които са описали всички документи, свързани с договорите за възлагане на строителство и договорите за текущ ремонт и поддържане на пътищата. Това значи, че министърът няма абсолютно никакво доверие на началника на АПИ. И от министерството, и от агенцията продължават да крият инвестиционната програма, по която работят, за да не се разбира кое от нея и изпълнено и кое не е. Министрите се сменят през няколко месеца и гледат главно да си правят пиар - нали си спомняте как Шишков ходи до взима ядки от Северната тангента, за да може сега се кандидатира за кмет на София.

Пак обмислят мащабна програма за обновяване

21 млн. лв. струва поправката на Дунав мост.

Пътища, които през 2008 г. бяха обявени за опасни и нуждаещи се от спешно ремонтиране, все още не са обновени основно.

Без сериозно обновяване и кръпки на парче Дунав мост е само първото съоръжение, което се разпада и е предпоставка за катастрофи на пътя, обясниха пътни експерти, пожелали да останат анонимни след обещания от страна на представители на кабинета, че който се оплаче публично ще бъде отстраняван от бъдещи търгове.

Заради бездействие от страна на държавата само преди дни границата ни с Румъния буквално не функционираше, след като дефектирала фуга на Дунав мост стана причина за обръщане на тежкотоварен камион и изтичане на гориво. Пътният шеф инж. Ясен Йорданов заяви, че до дни ще бъде обявена обществена поръчка за обновяване на съоръжението от Русе към Букурещ, като прогнозната цена на поръчката е 21 млн. лв. И коментира, че мостът никога не е ремонтиран основно от построяването си през 1954 г. Преди повече от 22 години е правено укрепване на фугите, а през 2011 г. е подменена хидроизолацията и асфалтовата настилка, допълни Йорданов. Той обясни, че в момента ведомството изготвя детайлна програма за пътищата, които се нуждаят от обновяване. И призова гражданите да пращат сигнали за разбити пътища и съоръжения, нуждаещи се от ремонт, което преди него правиха няколко души в министерските кресла на строителното министерство.

Шефът на Агенция “Пътна инфраструктура” дали от неосведоменост или по други причини пропусна да заяви, че такава програма има изготвена преди близо 15 години, през далечната 2008 г., а плановите ремонтите по нея започнаха през 2011 г. и с темпове според финансирането продължиха до 2021 г. Голяма част от отсечките, които тогава бяха обявени за аварийни и нуждаещи се от спешен ремонт все още не са ремонтирани, но въпреки това от пътната агенция събират сигнали от граждани вместо да възложат ремонтите.

До три седмици поставят колчета и на София-Самоков

Година след поставянето на ограничителни колчета в Кресненското дефиле няма нито един загинал при пътен инцидент.

Колчета, които да обезопасяват движението на пътя София-Самоков ще бъдат поставени до три седмици. Ограничителите ще са подобни на тези по Кресненското дефиле, съобщи пътният шеф инж. Ясен Йорданов. Причината е, че само от началото на тази година в частта от пътя са станали 68 катастрофи с материални щети, а 18 са случаите със загинали или ранени.

Колчета ще бъдат поставени още на пътя Русе- Велико Търново в най-опасната отсечка около Бяла и в Прохода на републиката. Идеята за този тип обезопасяване лансира бившият регионален министър Гроздан Караджов, който постави първите такива в Кресненското дефиле. В резултат година по-късно на опасния участък няма нито един загинал.

През август изсичат храсти и косят трева за 19,6 млн. лв.

Най-скъпи през август (3 млн. лв.) са били ремонтните и текущи пътни дейности по магистрала “Тракия”, довели до тапи към морето.

Ремонтни дейности на обща стойност малко над 19,6 млн. лв. е възложила пътната агенция през август, отговарят ведомството на въпроси по Закона за достъп до обществена информация на Института за пътна безопасност. От Агенция “Пътна инфраструктура” обаче са посочили единствено колко пари са дали за поддръжка на републиканската пътна мрежа на територията на всяка от 27-те области, както и за 5-те родни магистрали, но не и каква част от дейностите колко струва. Така остава тайна дали за косене, изсичане на храсти и клони, изправяне и укрепване на знаци, почистване и превоз на отпадъци, почистване на окопи или за кърпене на дупки и поддържане на съоръжения е плащано през един от най-подходящите за пътни ремонти месеци през годината.

Най-голямата сума през месеца е по договора на държавната компания “Автомагистрали” ЕАД за текущ ремонт и поддръжка на магистрала “Тракия”. Срещу малко над 3 милиона лева фирмата е изкърпвала дупки, извършвала е охрана и отводнителни мероприятия, изсичала е храсти, косила е, почиствала и превозвала отпадъци, възстановила е предпазна мрежа, поддържала е електрически съоръжения на тунел по трасето. Единствената област, в която не е платен нито лев за пътна поддръжка през авугст е област Ямбол.

За поддържането на магистрала “Марица” през най-отпускарския месец, който обаче е най-активен за пътните строители, са отпуснати 404,5 хил. лв., за магистрала “Струма” двойно повече - 808,5 хил. лв., за недовършената магистрала “Хемус” 488 хил. лв. за отсечката на територията на Шумен, Търговище и Варна и още 559 хил. лв. за територията на Ловеч и София, където договорът отново е с държавната фирма “Автомагистрали” ЕАД.

Приключва разследването за отпуснати 53 млн. лв.

Разследването дали са отклонявани милиони левове, получени за строежа на Лот 5 на автомагистрала “Хемус” приключва, съобщиха от Софийска градска прокуратура. Към момента девет са обвиняемите за ръководене и участие в организирана престъпна група, длъжностни присвоявания и пране на пари. Имена на обвиняемите не бяха съобщени, а вчера е започнало предявяване на материалите от разследването на тях и адвокатите им.

Разследването е от ноември 2021 г., когато бе съобщено, че 53 млн. лв., отпуснати за строежа на пътя са преминали през сметките на кухи фирми част от парите са били изтеглени в брой. След приключване на процедурата по предявяване, наблюдаващите прокурори ще преценят дали са готови да напишат и внесат обвинителен акт в Софийския градски съд.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    3
    любопитен
    Хммм, странно. Сега разбирам, че в Русе имало и общинска администрация. Било имало и кмет, че и четирима заместник кметове. Малеее, направо тази новина ме нокаутира. Като гледам последните 4 години мислех, че сме на пълно самоуправление и нашия град няма кмет и екип. И поради тази причина се е разпуснала администрацията. А сме били имали. Както и да е, явно новият кмет ще трябва да започне тотална подмяна и промяна. И то не по седмични отчети, а по реално свършена работа и видими резултати.
  • 3
    2
    Е-къмет
    Ама Вие сте в голяма грешка, ако си подавате сигналите до Обштънътъ. Сигналите се подават на Фацебук страницата на Изневерника. А там на тази страница 97% от поздравленията и сърчицата под коментарите на То са на жени (леко заблудени и объркани). На този, снабдителят му е с голям бизинес.
  • 7
    1
    Vfgdew
    Гражданите подават сигнали,но в общината няма кой да реагира! Не им се работи! Само си чакат датата на заплатата! Като че ли някой на сила ги е сложил там!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари