Загиналият скиор: Планината наказва всяка грешка!

7
Борислав Гарибов е израснал по склоновете над Банско и познава отлично всяко кътче
Борислав Гарибов е израснал по склоновете над Банско и познава отлично всяко кътче Видео: bTV

Борислав Гарибов е израснал по склоновете над Банско и познава отлично всяко кътче

Планината наказва всяка грешка. Не трябва да се правиш на скиор за пред другите.

Това казва в ТВ интервю Борислав Гарибов, загиналият скиор в Пирин. Бобо е наричан от съотборници младият шампион по фрийрайд, който е израснал по склоновете над Банско и познава отлично всяко кътче. Уви, 18-годишният талант загина в лавина след серия от нещастни съвпадения.

"Още от съвсем малък Бoбо трупа участия и подиуми във всички фрирайд състезания и събития на родната ни сцена. Последните три зими записва и първите си международни изяви на най-високия ранг състезания за младежи Feeride Junior Tour 3 Stars*** във Fieberbunn, Австрия.

Бобо буквално е отраснал по склоновете на Пирин, където тренира по цяла зима, а миналият сезон прекара много време в тренировки в Австрия с Борис Първанов.

Още през първия си сезон в отбора, Бобо показа много потенциал и желание за развитие. Второто си състезание в Алпбах, Австрия, той завърши 3ти, което му даде силен тласък в класирането за Европа и Океания. Паралелно с участията си в Европа, младата ни надежда печели и 2 старта от фрийрайд състезанията България", пише в сайт за фрийрайд.

"Един млад човек загина днес при тежък лавинен инцидент в Бъндеришките улеи в Пирин, над Банско. Сигналът постъпи в Планинска спасителна служба при Български Червен кръст (ПСС при БЧК) в 11:28 ч. с обаждане по телефона на дежурен планински спасител от отряд Банско.

Свидетел съобщава, че скиор е попаднал в лавина и има нужда от помощ. Веднага се организира група от трима спасители и спасително куче, които с моторни шейни успяват да достигнат до пострадалия за 10 мин. При пристигане на място констатират смъртта му, изкопават го от затрупалите го снежни маси, транспортират тялото и го предават на Спешна медицинска помощ и полицията.

В последните няколко дни имаше изключително много информация за сложната лавинна обстановка. Подценяването на условията в планината е една от най-честите грешки, които могат да доведат до много тежки инциденти, понякога и с фатален край. ПСС при БЧК предупреждава, че лавинната обстановка в планините продължава да е сложна и препоръчва да не се предприемат рискови излизания извън маркираните ски писти и зимни туристически маршрути.

ПСС при БЧК изказва най-искрените си съболезнования към роднините и близките на загиналия", пишат пък от Планинска спасителна служба..

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Фактът, че ви трябват свидетели, за да се ожените, е доказателство, че извършвате престъпление.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари